Всредата на месец януари в кабинета на общопрактикуващия лекар д-р

...
Всредата на месец януари в кабинета на общопрактикуващия лекар д-р
Коментари Харесай

Грипът започва внезапно: Д-р Николова посочи симптомите

Всредата на месец януари в кабинета на общопрактикуващия доктор доктор Гергана Николова не е скучно. Патологията е разнообразна – от сякаш безобидни настинки през грип вид „ А “ и Коронавирус.

„ В момента имаме доста и разнообразни вируси, а пикът се чака да е в края на месеца “, съобщи пред БГНЕС доктор Николова. Тя дефинира като проблем фактът, че огромна част от младото население не се имунизира против сезонния грип.

Обявяват грипна зараза в Смолян

„ Все още страхът от имунизацията е по-голям измежду обществото ни “, съобщи персоналният доктор.

Очаква се пикът на грипната вълна да бъде в края на месеца.

„ Човек би трябвало да се замисли с кого ще се събира, какъв брой огромна ще е компанията му, и в случай че някой не се усеща добре, да не отива на посетители, с цел да не болести и останалите “, поучава общопрактикуващият доктор.

Грипът стартира ненадейно.

„ Преди да дойдете тук, сте се чувствали добре, и в един миг имате болежка в мускулите, в ставите, боли ви всичко, имате висока температура, болежка в гърлото, сухота, както и изобилна секреция от носа. Това са признаците, които приказват за заразяване от грип “, сподели Гергана Николова и посочи, че напоследък се следят и нехарактерни проявления.

„ Затова изпращаме пациентите за проби, тъй като при някои не е началото толкоз остро, не е толкоз висока температурата, и по този начин, откакто излязат пробите, ще бъдем сигурни тъкмо какво и по какъв начин да се лекува “, безапелационна е доктор Николова.

Нормално ли е признаците на простуда да не престават със седмици?

Тя поучава да не се прибягва до антибиотици без консултация с доктор, защото при всяко заболяване си има избрана терапия.

„ Нека не се самолекуваме, това е значимо да се споделя непрестанно “, изясни лекарят.

Д-р Николова напомни, че има ваксина срещу сезонните грипове и за това има и въведена стратегия. „ На своите пациенти сложих имунизациите, които получих по тази стратегия и мога да настоявам, че те не се разболяват. Големият проблем е, че младежите не се имунизират, те поддържат връзка с доста хора и рискът да се разболеят е по-голям. Все още страхът от имунизацията е по-голям измежду обществото ни “, разяснява общопрактикуващият доктор.

Д-р Николова поучава жителите да одобряват повече плодове и зеленчуци, да излизат повече на открито, да внимават с нездравословната храна, тютюнопушенето и алкохола.

„ Хипократ е споделил „ Моята храна е моето лекарство “. Начинът на живот предопределя и от какво ще боледуваме “, заключи лекарят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР