Всичко зависи от хората - каза Янаки Стоилов в едно

...
Всичко зависи от хората - каза Янаки Стоилов в едно
Коментари Харесай

Съвсем скоро ще разберем колко са почтените хора в България

" Всичко зависи от хората " - сподели Янаки Стоилов в едно телевизионно предаване във връзка толкоз мечтаната правосъдна промяна. И в действителност, не е зле да се реши от кого и от какво зависят промените, с които България би могла да стане напреднала правова страна.

Благодарение на Съединени американски щати и Германия, а и с робския труд на стотици хиляди руските жители, Сталин съумя да индустриализира Съюз на съветските социалистически републики и да създаде хиляди танкове и трактори. Оказа се обаче, че няма кой да обслужва цялата тази техника. Разбирайки всичко това по сложния метод, Сталин споделя в една тирада от 4 май 1935-та година: " Ето за какво остарелият девиз – „ техниката взема решение всичко “, който отразява изминатия към този момент интервал, когато у нас имаше апетит в региона на техниката – в този момент би трябвало да бъде сменен с нов девиз -  с лозунга, че „ фрагментите вземат решение всичко “.

Кога е вероятен прогрес

Нека не са всички, от които зависят съдбините на една страна, напълно почтени, честни и чудесни. Нека да са половината единствено. И тогава отново може да има някакъв прогрес. Но когато смислените хора са примерно единствено двама от 25 души, няма по какъв начин да се получи.

Преди време единствено двама от 25-те членове на Висшия правосъден съвет гласоподаваха за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев от поста му. Въпреки че към този момент всички бяха наясно с особеностите му - с незаконните му и неуместни политически изказвания. С разгласяването на данни от специфични разследващи средства (СРС). С десетките каузи, оставени на трупчета по користни съображения.

А какво би станало, в случай че множеството членове на Висш съдебен съвет, примерно 17 от 25, бяха не друго, а честни хора, които простичко си кажат " правилно е, че съм назначен от ГЕРБ (примерно), само че няма да гласоподавам за един очевидно злотворен прокурор? “.

Би станало нещо извънредно положително за България. Щяхме евентуално да имаме нов почтен прокурор - някой български Кьовеши. И да се развиваме като Румъния - с доста вложения, с бърз стопански напредък и с повишение на виталното ниво на хората. Всичко, затова, зависи от хората. От броя на почтените хора в една работа, в едно общество и в една страна.

Малко история

През 1935-та година в Съюз на съветските социалистически републики се вкарва по този начин наречената Сталинска конституция (всъщност написана от фамозния комунист Бухарин). Мнозина интелектуалци в Европа, изключително левите интелектуалци, са възхитени от тази конституция, тъй като тя била защитавала човешките права. Три години по-късно в Съюз на съветските социалистически републики стартира следващата злокобна чистка, а Бухарин е разстрелян. Но другояче конституция си е имало. Но зад нея не е имало хора, които да я пазят. Може би тъй като тази конституция не е била основана по волята на жителите, а е била спусната от един висш водач.

Всички общества ли са способни да изградят правова страна

В Африка, в Азия и Латинска Америка, в Близкия и Средния изток и изобщо по света, има много страни с видимо демократично устройство. Но доста от тях не са правови - разядени са от корупция и са раздирани от войни и произвол.

Тогава поражда въпросът: дали всички общества са способни да изградят правова страна или пък някои от тях могат да просъществуват и даже да имат икономически триумфи (Китай) единствено при еднолично ръководство и тирания? Опитът на Русия, да вземем за пример, да съгради при започване на деветдесетте години демократична страна (може би вторият опит след загубата при Руско-японската война през 1905 година), приключи с цялостен неуспех. И в този момент множеството руснаци утвърждават диктатурата Путин.

Убедено ли е болшинството, че страната би трябвало да е демократична

Никакви конституционни и законови промени няма да създадат от България развита модерна страна, в случай че болшинството българи не са уверени, че страната им би трябвало да бъде таман такава, в случай че не пазят демократичните ѝ начала. И в случай че си споделят: " Нашият човек може да си пооткрадва малко или повече, само че е добре той да ръководи, тъй като строи автомагистрали и тъй като си е наш човек ".

Иво БеровСнимка: Dimitar Ganev/DW

Писаните закони и правила в действителност дават опция за основаване на напреднала демократична страна, само че единствено от хората зависи дали ще се възползват от тази опция. И от тях зависи дали ще бъдат обуздани пропутинските пориви на президента Радев. И своеволията на проруската партия „ Възраждане “ също.

Предстои да разберем

Съвсем скоро ще забележим по какъв начин ще гласоподават членовете на Висшият правосъден съвет при желаната оставка на основния прокурор. И по какъв начин ще гласоподават депутатите в бъдещата парламентарна комисия за имунитета на Борисов. И по какъв начин ще гласоподават членовете на Съвет за електронни медии при избора на нов шеф на Българска национална телевизия.

Всичко зависи от хората и от представителите, които са си избрали. И е добре да се знае, че заслугата за толкоз мечтаните промени в правосъдната система, гласувани неотдавна от Народното събрание, не е толкоз на доброжелателни или отстъпчиви политици, колкото на хилядите хора, протестирали по площадите в продължение на повече от година.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Те стачкуват за България - за бъдеще без корупция

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР