Всичко започва през 1968 година, която се счита за една

...
Всичко започва през 1968 година, която се счита за една
Коментари Харесай

Защо Бъдни вечер е важен за космонавтиката

Всичко стартира през 1968 година, която се смята за една от най-ужасните години през 20-ти век. Тогава се развихря пандемията от Хонгконгски грип, довела до гибелта на 4 милиона души. Това е годината, когато е погубен Мартин Лутър Кинг-младши, годината на кървавото потушаване на Пражката пролет. Всички чакат с неспокойствие 68-ма да си иде – и има за какво.

Но точно на Бъдни вечер настъпва вълнуващо събитие, което демонстрира на човечеството, че положителни неща могат да се случват и се случват. Космическият транспортен съд “Аполо 8 ” с астронавтите Франк Борман, Джеймс Ловъл и Уилиам Андерс идва в орбита към Луната. Тримата се трансформират в първите хора, следили противоположната страна на естествения ни сателит със личните си очи. Докато предават онлайн, показвайки на телевизионните фенове фрагменти от Луната, Борман, Ловъл и Андерс прочитат първите стихове от Библейската книга Битие. Вдъхновяващ момент, който мнозина ще запомнят вечно. Счита се, че предаването е следено в действително време от 1 милиард души в 64 разнообразни страни. 

Тази историческа фотография на изгрева на Земята от Луната е снимана от екипажа на “Аполо 8 ” на Бъдни вечер 1968 година Photo credit: NASA

Пет години по-късно, през декември 1973 година, за пръв път американци и руснаци прекарват по едно и също време Рождество Христово. Тогава на борда на американската станция “Скайлаб ” живеят Гери Кар, Ед Гибсън и Бил Поуг. Те съумяват да създадат спонтанна коледна елха от изразходени консервени кутии. Същевременно в околоземна орбита лети и съветският транспортен съд “Союз 13″с космонавтите Пьотр Климук и Валентин Лебедев.

Импровизираната коледна елха, направена от екипажа на “Скайлаб ” през 1973 година. Photo credit: NASA

Но през епохата на СССР не Рождество Христово (празнувано на 7-ми януари), а Нова година има повече значение. Първите космонавти, които означават новогодишните празници в орбита, са Юрий Романенко и Георги Гречко по време на тяхната задача на “Салют 6 ”. Двамата изпращат 1977-ма и посрещат 1978 година.

До 1987 година астронавти и космонавти рядко посрещат Рождество Христово и Нова година в космоса. Но от тогава до момента в космоса постоянно има хора на Рождество. Първоначално това е с помощта на орбиталната станция “Мир ”. През първата половина на 90-те на “Мир ” живеят единствено руснаци. Това се трансформира през 1996 година, когато американската совалка “Атлантис ” оставя на станцията астронавта Джон Блаха. Блаха е спретнат на Земята през януари 97-ма по време на идната задача на “Атлантис ”, с което се трансформира в първия американски астронавт, отпразнувал Коледа и Нова година в орбита след епохата на “Скайлаб ”. 

Космическата експедиция “STS-103 ” на “Дискавъри ” е първата и единствена задача на галактическа совалка, която посреща Бъдни Вечер и Рождество Христово в космоса. Photo credit: NASA

Бъдни вечер на 1999 година е доста специфична – тогава орбиталната станция “Мир ” е към този момент остаряла и обезлюдена, а Международната галактическа станция към момента не е посрещнала първия си екипаж. Въпреки всичко хора в космоса точно на празника има – с помощта на задачата “STS-103 ” на совалката “Дискавъри ”, която обслужва телескопа “Хъбъл ”. Подобно на историческата задача “Аполо 8 ” към Луната, астронавтите на “STS-103 ” означават Рождество Христово по неповторим метод – като освобождават ремонтирания и работещ “Хъбъл ” в орбита навръх 25-ти декември. А совалката “Дискавъри ” си остава до ден сегашен единствената американска галактическа совалка, летяла в космоса по Рождество Христово. 

Екипажът на “Дискавъри ” се завръща на Земята преди да настъпи новото хилядолетие, тъй че на 1 януари 2000-та няма хора в космоса. Но това е за последно. На 2-ри ноември 2000 година стартира Експедиция 1 на Международната галактическа станция и от тогава досега има там непрекъснато човешко наличие – както на Рождество Христово, по този начин и на Нова година. Много от астронавтите са превозени чрез съветските кораби “Союз ”, а до 2010-та – и посредством американските совалки. Никога обаче след 1999 година американска совалка не полита още веднъж космоса точно на Бъдни вечер и Рождество. 

Но през актуалната 2020 година на Бъдни вечер още веднъж има американски пилотиран транспортен транспортен съд в орбита! Това е “Крю Драгън ”, който носи специфичното наименование “Ресилиънс ”. Корабът излетя през ноември и транспорти четирима астронавти до МКС – Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър, Соичи Ногучи и Шанон Уокър. Те се причислиха към излетялите през октомври със “Союз МС-17 ” Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков и Кейтлийн Рубинс. За пръв път екипажът на МКС е седемчленен и за пръв път седем души ще отбележат Бъдни вечер и Рождество в космоса. 

Дори и на Бъдни вечер астронавтите ще бъдат заети, оповестява НАСА. Днес екипажът на МКС ще работи с опитни мишки. Целта – да се разбере по какъв начин галактическите условия въздействат на зрението и опорно-двигателната система. Но пък на Рождество Христово на астронавтите е дадено да почиват. 

Настоящият екипаж към този момент изпрати своето празнично обръщение към Земята. 2020-та година наподобява доста на тежката 68-ма. Също както тогава – пандемия, расови протести, войни. Но в същото време са налице и огромни триумфи в региона на науката, технологиите и космонавтиката. За пръв път след епохата на “Аполо ” и руските сонди “Луна ” нова задача, този път китайска, кацна на естествения ни сателит, взе проби от Луната, и ги достави на Земята. И за пръв път след 2011-та година американски пилотирани кораби излетяха в орбита.

Ето какво обръщение изпратиха към нас астронавтите за Рождество.

“Ние избрахме името Ресилиънс (б.прев. устойчивост) като посвещение към хората в целия свят и към екипите, които помогнаха да създадат тази задача действителност през една година, която промени живота на всички нас. Днес желаеме да си спомним и за всеки, който загубихме през годината ”, заяви Майк Хопкинс.

“Надяваме се също, че ще се възползвате от опцията да отпразнувате празниците, преди да промените календара, с актуализирана вяра и дух за бъдещето ”, добави Соичи Ногучи. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР