Всичко започна със своеобразен вътрешнокоалиционен приятелки огън. Ден след като

...
Всичко започна със своеобразен вътрешнокоалиционен приятелки огън. Ден след като
Коментари Харесай

Вярно или не: Свършиха ли парите на държавата?

Всичко стартира със самобитен вътрешнокоалиционен приятелки огън. Ден откакто не получи поддръжка за шеф на Българска народна банка, в почивния съботен ден ръководителят на бюджетна комисия Любомир Каримански излезе с къс пост във Фейсбук: " Как се трансформираха средствата на фискалния запас (от дейностите на Министерството на финансите) по депозити в Българска национална банка за по-малко от месец и половина (25.02.22 - 08.04.2022)!? Само обстоятелства! ". То беше илюстрирано със седмичната таблица на салдото на ръководство " Емисионно " на Българска народна банка, където стоящото против перото " Задължения към държавното управление и бюджетни организации " число 4.76 милиарда лева е оградено.



Доколкото зад него почти стои фискалния запас на страната и то е на половина на равнището от края на 2021 година, тематиката предвидимо беше подета от медиите като офанзива от депутата от Има Такъв Народ към финансовия министър Асен Василев. Още повече че няколко часа по-късно и втори политик от групировката на Слави Трифонов, зам.-енергийният министър Пламен Данаилов показа същата таблица с гледище да бъде транспарантно показано какво е наложило и защо са били разходвани толкоз доста средства.

В понеделник и неуспелият претендент министър председател на Има Такъв Народ от предишното лято Николай Василев излезе със собствен разбор за положението на държавните финанси в " 24 часа " озаглавен, където той стига до извод, че страната не заплаща за зърно и пътища, тъй като " има запаси единствено за един ден напред ".



В композиция тази канонада естествено може да остави усещане за щръкнал някакъв неизпълним бюджетен апокалипсис след месеци на вакханалия от разноски. Реалността не е толкоз трагична. Наистина равнището на Фискалния запас към 8 април е покрай санитарния най-малко - по закон в края на годината не може да е под 4.5 милиарда лева, а и 3.65 милиарда лева от тях са Сребърният фонд, който по закон не може да се употребява за тази цел. Но за ниската стойност си има много годни аргументи.
Реклама
От една страна през март беше изплатен към 2.5 милиарда лева падежиращ дълг, до момента в който новоиздадените ДЦК бяха за едвам 1 милиарда лева Така че към 1.5 милиарда лева от понижението може да се изясни с това. Отделно цифрата е представено към дата откакто при започване на месеца са изплатени пенсии, само че преди в средата му да постъпят приходи от Данък добавена стойност - към 1-1.5 милиарда лева Този ежемесечен темп е добре прочут на всички финансисти и икономисти.

Така през идващите дни с влизането на данъчните приходи, с спомагателните 0.5 милиарда лева от последния аукцион на ДЦК и с предварително погасени близо 1.2 милиарда лева дълг на НЕК към страната, картината много се трансформира. Към 15 април към този момент обичаната на всички таблица на уеб страницата на Българска народна банка сподели 8.28 милиарда лева,

Всъщност и още преди уикенд-бурята от финансовото министерство бяха дали пояснение с сходно очакване на питане на bTV, а като реакция на ескалираната от Каримански тематика, депутатът от Демократична България Владислав Панев опита да охлади страстите и да влезе в ролята на факт чекър.

" Бюджетът има буфери и евентуално ще бъде изпълнен. Естествено, че има съществени проблеми. Ръстът ще е по-нисък от заложения, а инфлацията много по-висока. Перфектна стихия, през която ще минем. Но просто не е правилно да се пускат голи цифри без цялата информация, която стои зад тях ", написа той също във Фейсбук, с което обществената мрежа очевидно затвърждава статуса си на желан конгрес за бюджетен спор на ръководещите.
Реклама


Темата за равнището и качеството на ръководството на фискалния запас естествено е годна и неведнъж. Въпросът за също несъмнено е на дневен ред. А дали бюджетът би трябвало да е на недостиг и какъв брой огромен да е той - разумно е обект на непрекъснат спор сред лявото и дясното, като в шарената коалиция, където се преливат всички цветове на политическия набор, удържането на консервативната линия е предизвестено предизвикателство.

А потреблението на всичко това от опозицията е един от най-класически и лесни за отиграване трикове за подкопаване на доверието към държавното управление. Новият миг е, че нервността този път идва от редиците на самата ръководещата коалиция.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР