Всичко започна с изстрели и бомбардировки в суданската столица Хартум.

...
Всичко започна с изстрели и бомбардировки в суданската столица Хартум.
Коментари Харесай

Забравената война: една умираща държава

Всичко стартира с изстрели и бомбардировки в суданската столица Хартум. Изведнъж жилищни квартали се оказаха под артилерийски обстрел, военни самолети прелитаха ниско над милионния град, след което сраженията бързо обгърнаха цялата страна. Шест месеца по-късно страната Судан е пред разпад.

" Прилича на полесражение "

" Много мои другари и познати бяха убити. Искам да се върнем у дома ", споделя 10-годишно момче от судански бежански лагер пред арабския ефирен канал " Ал Джазира ". " Условията тук са ужасни. Разболях се от малария, която съвсем щеше да ме убие ", споделя още момчето, представено от АРД. На доста места в страната вече няма никакво електричество, нито вода, а това увеличава риска от епидемии, изяснява Хашим Билал от немската филантропична организация " Welthungerhilfe ". " Вече има огнища на холера край Хартум. Трудно е да го предотвратим - в условия на война е съвсем невероятно да се управляват епидемиите ", разяснява специалистът пред АРД.

От " Лекари без граници "  също бият паника. Хартум сега е сцена на " една от най-унищожителните градски войни ", споделят от организацията. Тъй като няма лекарства и здравно съоръжение за осъществяване на нужните процедури, при доста ранени пациенти се постанова ампутация.

Смъртните случаи към този момент се пресмятат на към 10 хиляди, само че евентуално има още доста починали, за които няма информация, написа АРД. Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците прави оценка броя на избягалите от страната на към 1,2 милиона. Повечето от тях са в околните Египет, Чад и Южен Судан. Повечето хора в Судан обаче нямат опция да изоставен страната. Предполага се, че близо 4,2 милиона души са напуснали родните си места в търсене на леговище в селските райони.

Столицата Хартум наподобява на полесражение, споделя пред АРД Хашим Билал. " Болниците и учебните заведения, които така и така бяха в неприятно положение, са към този момент съвсем изцяло разрушени. А доста лечебни заведения бяха принудени да затворят порти просто тъй като нямат лекарства. "

" Судан се е насочил към пропастта "

Организация на обединените нации предизвестява, че спорът в Судан към този момент има и етническо измерение. Страната е населявана от към 200 разнообразни етнически групи, някои от които живеят в непоносими условия. До тежки конфликти и нарушавания на човешките права се е стигало и различен път в предишното, най-много в района Дарфур, където хората живеят в апетит и мизерия. Сега още веднъж постъпва информация за жестоки убийства и полови издевателства.

А неотдавнашен завършек на войната по този начин и не се вижда. " Наблюдаваме с необятно отворени очи по какъв начин Судан се е насочил към пропастта. Това е военна зона. Страните в този спор би трябвало най-накрая да спазят обещанията си за реализиране на спокойно решение ", моли Хашим Билал от филантропичната организация " Welthungerhilfe ".

Неотдавна ООН прикани международната общественост да не не помни Судан. Но половин година след началото на войната това като че ли към този момент се е случило.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР