Всички влакове по маршрутите на основната гръцка железопътна компания Хеленик

...
Всички влакове по маршрутите на основната гръцка железопътна компания Хеленик
Коментари Харесай

Гръцките железничари обявиха стачка заради състоянието на железниците след катастрофата във вторник

Всички влакове по маршрутите на главната гръцка железопътна компания „ Хеленик трейн “ (Hellenic Train) в четвъртък няма да се движат, откакто Гръцката федерация на железопътните чиновници разгласи 24-часова стачка. Късно през нощта стана ясно, че към стачката се причисляват и чиновниците по линии 2 и 3 на атинското метро, които също няма да работят през днешния ден.

Повод за стачката е злополуката сред два влака във вторник късно вечерта в Централна Гърция, при която по последни данни на противопожарните служби починаха 42 души, огромна част от които младежи на възраст 20-30 години. Броят на жертвите може и да се усили, тъй като по данни на противопожарните служби не е известна ориста на 19 души. Към общата мъка се прибавя и събитието, че част от жертвите би трябвало да бъдат разпознати посредством сравняване с ДНК материал, възложен от техни близки. „ Прото тематика “ оповестява, че досега генетичен материал са дали 53 души.

Според гръцките железничари в основата на нещастието стои неприятното положение на железопътната инфраструктура в страната.

„ Пренебрежението, което трайно демонстрираха държавните управления към гръцките железници, докара до нещастието в Темпе. За страдание непрекъснатите ни претенции за назначение на непрекъснат личен състав, по-добро образование, само че на първо място за въвеждането на модерни технологии за сигурност, непрекъснато бяха хвърляни в кошчето за отпадък “, се споделя в позицията на синдиката, представена от АНА-МПА.

Василис Завоянис, представител на чиновниците в Управителния съвет на компанията, сподели за „ Катимерини “, че главният проблем на жп линията Атина – Солун, на която стана злополуката, е, че не работи сигнализацията и дистанционното управление, а всичко е оставено в ръцете на човешкия фактор. „ Влаковете ни работят по същия метод, както преди 30 години. За да ви го кажа нагледно, това е все едно имаме дупка пред дома си. Знаем къде е и постоянно я заобикаляме, само че в някакъв миг падаме в нея. Това стана и в този случай “.

В момента наказателно гонене е почнало против началника на гарата в град Лариса, който е признал, че той е позволил съдбовната неточност, която е сложила насрещно движещи се пътнически и товарен трен на една и съща линия.

Трагична човешка неточност уточни като съществена причина за злополуката и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, който обаче даде обещание да бъде основана самостоятелна и надпартийна комисия, която да проверява както аргументите за нещастието, по този начин и дългогодишното закъснение на железопътни планове.

Косвена връзка сред злополуката и положението на гръцките железници направи и министърът на превоза Костас Караманлис, който подаде оставка в сряда. Той съобщи, че преди 3,5 години държавното управление е заварило железопътния превоз в положение, което не прилича на 21-и век и за жалост положените старания в този интервал не са били задоволителни, с цел да предотвратят сходен случай.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР