Всички уреди за дялово разпределение, монтирани след 25 октомври 2020

...
Всички уреди за дялово разпределение, монтирани след 25 октомври 2020
Коментари Харесай

До 2027 г. всички топломери и водомери трябва да са с дистанционно отчитане

Всички уреди за дялово систематизиране, инсталирани след 25 октомври 2020 година, би трябвало да бъдат с отдалечено отчитане. До 1 януари 2027 година средствата, които към този момент са конфигурирани, само че не са с опция за отдалечено отчитане, би трябвало да бъдат преустроени по този начин, че да обезпечават опция за отдалечено отчитане, или да бъдат сменени с уреди с отдалечено отчитане. Това гласят промени на Закона за енергийната успеваемост, с които се трансформира Законът за енергетиката, признати от Комисия по енергетика на Народно събрание на второ четене.

„ Всичко това се прави в полза на потребителите, тъй като въз основата на тези уреди, които регистрират отдалечено, всеки един консуматор ще може да заплаща ежемесечно цената на това количество сила или вода, което действително е потребил “, сподели пред публицисти министърът на енергетиката, представена от БГНЕС. Тя акцентира, че измененията транспонират условие на европейска инструкция, според което до 1 януари 2027 година, всички уреди, които регистрират надлежно топлинна сила, разход на вода, би трябвало да бъдат отдалечени.

Според Петкова срокът е задоволително дълъг. „ Освен това, директивата дава опция за тези устройства, които чисто механически разрешават това, да не бъдат подменяни, а да бъде инсталиран модул, който просто да даде опция за отдалечено отчитане “, добави Петкова. Тя счита, че това е единствено в полза на българските консуматори и ще способства за това да бъдат спокойни, че заплащат това, което са потребили.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР