Всички ТЕЦ-ове замърсяват. В целия ЕС има много строги норми

...
Всички ТЕЦ-ове замърсяват. В целия ЕС има много строги норми
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Върху българската енергетика се крепят Турция, Гърция, РСМ, Албания

" Всички ТЕЦ-ове замърсяват. В целия Европейски Съюз има доста строги правила за улавянето на серните диоксиди. За тази цел бяха построени, като се изключи Топлоелектрическа централа " Варна ", съоръжения за хващане на тези рискови газове. Всички централи трябва да изградят тези очиствателни съоръжения, всички изпускат въглероден двуокис, който не е непосредствено рисков - той поврежда околната среда и има сложени цели в Европейски Съюз за намаляването на равнищата за изпускане не въглероден двуокис ", коментира енергийният специалист Явор Куюмджиев в студиото на " Денят ON AIR ".

Пред Bulgaria ON AIR той изясни, че в Европейски Съюз съществува пазар за така наречен квоти. Един звук квоти за изтърван въглероден двуокис коства към 100 евро, посочи гостът.

" За производството на 1 мегаватчас електрическа енергия са нужни към 1,2 тона въглероден двуокис. Екологичен потенциал споделя, че тези централи са плащали по-малко, в сравнение с процедура са изпускали. Те си ги купуват на пазара, който е европейски. После страната получава част от тези пари, само че е неточно да се каже, че има директна корупция и че замърсяват околната среда ", на мнение е Куюмджиев.

Според него има целенасочена офанзива против централите. " При опита да предоговорим Плана ние твърдим, че желаеме да си затворим въглищните централи до 2038 година, а не както одобриха предходните ръководещи - до 2026 година Ако сметнем от въглищните централи, които има в страната, тези въпросните съставляват близо 10-15% от въглищните централи в България. В България има на процедура четири огромни ТЕЦ-а ", уточни гостът.

Върху българската енергетика сега се крепят всички околни страни - Турция, Гърция, Македония, Албания, разяснява още енергийният специалист.

" Планът за възобновяване и резистентност е 4 милиарда евро, от които единствено част са свързани с тези събития. За предходната година облагата от държавната енергетика е над 4 милиарда евро. По-добре да ги изпуснем и да си произвеждаме ток и продаваме. Ако си затворим въглищните централи, става неприятно. Бъдещето на енергетиката, освен в България, само че и в цяла Европа, са атомни централи плюс ВЕИ-та. Въглищните би трябвало да бъдат затворени, само че не в този момент. Трябва да се приготви това затваряне ", изясни Куюмджиев.

Той разяснява и тематиката за VII блок на " Козлодуй ". " От деня на взимане на решение за строителство за допускането ѝ минават към 20 години, тъй като би трябвало да се извърви дълъг път.  В " Козлодуй " има извървян път, само че в неверна посока. Една от първите стъпки е определянето на площадки. В " Козлодуй " има лицензирана площадка за един блок - VII. Тази стъпка би трябвало да се преправи ", заяви енергийният специалист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР