Всички сме виждали символa на медицината, който украсява болнични заведения

...
Всички сме виждали символa на медицината, който украсява болнични заведения
Коментари Харесай

Защо символът на медицината е змия, увита около прът

Всички сме виждали символa на медицината, който украсява болнични заведения и фармацевтични магазини - змии, увити към кол. И може би най-малко един път сме си задавали въпроса за какво тъкмо змия и какво е нейното значение. Защото влечугото препраща към не изключително приятни асоциации и наподобява по-скоро неуместно за знак на здравната специалност.
 Знаем ли в действителност какъв брой важен е приносът на Хипократ за развиването на медицината
Знаем ли в действителност какъв брой важен е приносът на Хипократ за развиването на медицината

Истински пионер

Но емблемата, която датира от антични времена, в действителност има много забавна история.

Съществуват две версии на признака. Според първия прътът, или по-точно жезълът, прочут още като кадуцей, е носен от олимпийския господ Хермес. В гръцката митология Хермес е бил пратеникът на боговете измежду хората, което изяснява крилата и лидер в подземния свят - което изяснява пък жезъла.

Той е бил и настойник на пътешествениците, което прави връзката му с медицината подобаваща, защото в предишното лекарите е трябвало да изминават огромни дистанции пеш, с цел да посещават пациентите си.
 Снимка 625869

В една от версиите на мита за Хермес той получава жезъла от Аполон, който е господ на лекуването, наред с другите му атрибути. В друга версия той го наследява от Зевс, царя на боговете, преплетен с две бели панделки. По-късно панделките са сменени със змии, защото в една от историите се споделя, че Хермес употребявал пръта, с цел да раздели две борещи се змии, които по-късно се намотават към него и остават там в уравновесена естетика.

Жезълът символизира оста на света, по която нагоре-надолу, сред небето и земята, се движат боговете медиатори. Двете преплетени змии се поясняват като духа и материята, а крилата - небесните или слънчевите (бели) богове, а змиите - лунните (змиевидни). Топчето на върха на жезъла съставлява слънцето, което осветяват земята.
 Снимка 625870

По-ранно изображение на знак е обвързвано с жезъла на Асклепий. В него липсват крилата и змията е единствено една. Син на Аполон и принцесата с човешки генезис Корона, Асклепий е гръцкият полубог на медицината. Според митологията той е можел да възвръща изцяло здравето на болните и да връща мъртвите към живот.

В един от разказите Зевс убива Асклепий с гръмотевица за това, че е нарушил естествения ред на света, като е съживил мъртвите, а съгласно друга версия го ликвидира като наказване за това, че е приел пари в подмяна на възкресенията. След гибелта си Зевс сложил Асклепий измежду звездите в съзвездието Офиух (змиеносец).
 Ашваганда против стрес - работи ли в действителност и безвредна ли е
Добавката против стрес, по която всички полудяха

Действа ли в действителност и безвредна ли е

Гърците считали змиите за свещени животни и ги употребявали в разнообразни лечебни ритуали. Те вярвали, че змийската отрова е лековита, а промяната на кожата им се възприемало като знак на прераждането и обновлението, написа Live Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР