Всички сме страдали от неприятното подуване на корема след обилно

...
Всички сме страдали от неприятното подуване на корема след обилно
Коментари Харесай

6 съвета, за да се справите с подуването на корема

Всички сме страдали от неприятното отичане на корема след щедро хранене, по време на пътешестване или даже без забележима причина. Това е храносмилателна драма, която обаче можем да избегнем по натурален метод, без да подхващаме крайни ограничения като диети.

Ето и няколко съвета по какъв начин да се справите елементарно с подуването на корема, като просто измененията някои от ежедневните си привички:

Идентифициране на питателните непоносимости

Много от хората страдат от хранителна нетърпимост или алергия. Трите най-често срещани такива са млечни артикули, глутен и кофеин. Те водят до диария, отичане на корема и обриви, като нормално се демонстрират в границите на няколко часа след консумация на храната, към която имате нетърпимост.

Затова преценете кои храни или питиета провокират признаците на отичане на корема. Ако подозирате, че имате хранителна нетърпимост, потърсете своя доктор или регистриран диетолог, който може да ви помогне.

 на корема

Посягайте към храни с спомагателни ползи 

Откажете се от модифицираните и натоварените със захар и натрий храни, които могат да допринесат за нарушение на салдото на чревния микробиом. Заменете ги с храни, богати на антиоксиданти, антимикробни субстанции, пребиотични фибри и стабилно нишесте.

Храните с антиоксиданти, като аспержи, спанак, горски плодове и сладки картофи, и билките, като джинджифил, риган, куркума и канела, са освен вкусни. Те също по този начин оказват помощ в битката с възпаленията и поддържат здрава чревна микрофлора, което пък спомага да не ви се подува стомахът.

Практикувайте осъзнатост по време на хранене

Между крайните периоди за работа, насърчаването на взаимоотношенията и поддържането на рутината, пълноценното хранене може да наподобява като разкош. Дъвченето на всяка хапка, без да се разсейвате или да се занимавате с разнообразни задания, може да ви помогне да се отпуснете и да храносмилате по-добре, като ви сложи във фаза на отмора и храносмилане. Това улеснява разграждането ѝ на по-късен стадий от храносмилателния развой.

Затова, преди да се потопите в закуската, обяда и вечерята си, поемете няколко дълбоки вдишвания, сдъвчете храната постепенно и деликатно и се насладете на всяка хапка. Така ще се справите с подуването на корема по-бързо.

 на корема

Яжте по-леки ястия вечер

Понякога няма по какъв начин да избегнем късните вечерни хранения. Но е общо предписание, че в случай че се придържате към по-малки и леки ястия по време на вечеря, това ще се отрази добре на корема ви (и на качеството на съня). Организмът е надъхан по този начин, че вечер храносмилането се забавя. Заменете по-тежките ястия като пица и пържола с по-леки ястия като чорба да вземем за пример. За пълноценна отмора и справяне с подуването на корема, пробвайте въпреки всичко да не ядете 2-3 часа преди лягане.

Опитайте се да приемате добавки

Друг извършител на отичане на корема е небалансираният чревен микробиом. Приемът на пробиотик може да промени салдото в интерес на по-малко газообразни бактериални варианти, което ще докара до по-малко газове и отичане на корема. Но бъдете предизвестени: не всички пробиотици са идентични и не водят до идентични резултати. Затова наложително се консултирайте със експерт, преди да предприемете тази стъпка.

 на корема

Пийте доста вода

Без значение каква е задачата ви за положително здраве, има възможност да останете хидратирани, с цел да я постигнете, а намаляването на подуването не е изключение. Хидратацията е както дълготраен съвет, по този начин и бърз способ за облекчение на подуването на корема. Когато сте обезводнени, организмът задържа течности, което води до чувство за отичане на корема.

Освен това дехидратацията способства за запек – различен провинен за подуването на корема. “ Започнете сутринта си с чаша вода (да, преди кафето) и си поставете дребни цели да изпиете несъмнено количество вода денем. И в случай че елементарната вода не ви е обичана, пробвайте да я овкусите с плодове, краставица или мента (само избягвайте газираната вода). Както и да приемате водата, отпивайте постепенно – преглъщането ѝ може да докара до дискомфорт в стомашно-чревния тракт.

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР