Всички се уверихме, че на пресконференцията след срещата, ВМРО-ДПМНЕ промени

...
Всички се уверихме, че на пресконференцията след срещата, ВМРО-ДПМНЕ промени
Коментари Харесай

Ковачевски: Обвиненията от ВМРО-ДПМНЕ за побългаряване и асимилация отпаднаха

" Всички се уверихме, че на конференцията след срещата, ВМРО-ДПМНЕ промени позицията си и поддържа конституционните промени, които значат включването на части от народи в преамбюла на нашата конституция, в това число елементи от български народ. Второ, наблюдавайки ВМРО-ДПМНЕ, разбрах, че те желаят да бъдат част от държавното управление, част от процеса и предложих ВМРО-ДПМНЕ да бъде част от държавното управление. Първо да отворим конституцията с болшинство от две трети от депутатите в Народното събрание, ВМРО-ДПМНЕ да влезе в държавното управление и половината от министерските постове, които сега се заемат от СДСМ, да бъдат дадени на ВМРО-ДПМНЕ. Смятам, че по този начин е най-честно, приятелски, на половина, с цел да видят хората, че това е откровено желание ", сподели Ковачевски в изявление за телевизия " Алсат М ".

Той напомни, че едно от изискванията на Мицкоски да не взе участие в държавно управление дружно с албанския ДСИ е получило позитивен отговор незабавно, посредством представителя на ДСИ и министър на външните работи Буяр Османи, че от партията одобряват да излязат от държавното управление до произвеждането на избори незабавно откакто измененията в конституцията бъдат гласувани.

" Най-голямата разлика, която съществуваше и към този момент не съществува - риториката на ВМРО-ДПМНЕ, че измененията в конституцията значат побългаряване, асимилация, че с вписването на българите в конституцията се нарушава идентичността и по този начин нататък на македонския народ. Цяла година, от приемането на френското предложение, реториката беше тази, след срещата всички се убедиха, че тази позиция към този момент е изменена и това беше изразено обществено ", повтори Ковачевски, съгласно който диалозите с ВМРО-ДПМНЕ би трябвало да продължат.

По отношение на влизането в действие на конституционните промени, той разясни, че в преговорната рамка е вписано, че втората междуправителствена конференция ще стартира по автоматизъм, откакто Северна Македония завърши скрининга и направи нужните конституционни промени за включването на българите в главния закон на страната.

" Този пакет от документи беше признат от 27-те страни членки на Европейски Съюз, показан на Северна Македония от френското председателство и всички страни членки, и техните представители ясно споделиха в Брюксел, в това число и в Скопие, че няма друго изискване което може да произтече от преговорната рамка. Двустранните въпроси с България са част от двустранните ни връзки, има комисии (Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси), които работят, с цел да вземат консенсусни решения, а те се ползват реципрочно ", сподели Ковачевски, отбелязвайки, че добросъседските връзки са в основата на действието на Европейски Съюз, а след контракта с Гърция, която дълго време блокираше страната за участие в НАТО, " в този момент тя е най-големият покровител на еврочленството " на Северна Македония.

" Северна Македония няма време за губене. Видяхме какво е да не вземаш решения в продължение на 10 години, видяхме по какъв начин изглеждаха нещата през 2008 година и съвсем цяло десетилетие по-късно беше реализиран контракт с Гърция, при условия по-лоши от тези през 2008 година

" Надявам се и съм уверен, че депутатите в Народното събрание на Северна Македония, без значение от коя политическа партия са няма да позволен тази неточност да се повтори, тъй като в този момент е моментът, в който има отворен прозорец за влизане в Европейски Съюз ", сподели Ковачевски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР