Всички се радваме на настъпването на пролетта, но за да

...
Всички се радваме на настъпването на пролетта, но за да
Коментари Харесай

Ето как да се храним, за да преборим пролетната умора

Всички се радваме на настъпването на пролетта, само че с цел да й се насладим същински, е нужно да променим зимните си „ привички “. Нужно ни е пролетно пречистване. Пролетта е оня миг, в който е целесъобразно освен да почистим дома, само че и хладилника и организма си. Време е да се възползваме от новия сезон, с цел да стартираме да се храним вярно.
Съвети за това споделя диетологът Ипократис Пападимитракос, който споделя, че не е належащо да изхвърлите всичко нездравословно от хладилника - всеки се нуждае от блокче шоколад отвреме в точния момент. Но има някои базови съвета, които ще ви оказват помощ да останете в топ форма напролет.
А вярното хранене, съобразено с новия сезон, е най-хубавият метод да избегнем нежеланото положение на изнемощялост и отмалялост.

Да преборим пролетната отмалялост с подобаващи зеленчуци
Време е да заредим хладилника с пролетни плодове и зеленчуци. Пресните плодове и зелечуци съдържат допустимо най-големите количества хранителни детайли.
За да получите най-хубавата композиция от витамини и минерали, изберете типичните за пролетния сезон плодове и зеленчуци. Едни от най-богатите на витамин С пролетни артикули са зеленият фасул и репичките. Зеленият фасул може постоянно да е подценяван, само че той облекчава признаците на пролетните алергии и спомага за превъзмогване на пролетната меланхолия.
В същата категория попада и спанакът. Установено е, че 80 г свеж и 200 г приготвен спанак покриват половината от дневната потребност от витамин С. Той, също по този начин, е с извънредно високо наличие на фолиева киселина, както и куп минерални субстанции като натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор.
Друг значим воин на пролетната ни софра е пресният лук. Той работи като антиоксидант, намалява кръвното налягане и понижава риска от сърдечни болести. Пресният лук играе и ролята на антихистамин, което е извънредно потребно за хора, склонни към алергии.
Зеленолистните зеленчуци са от изключително значение, с цел да преборим пролетната отмалялост. Желязото е от изключителна значимост за производството на сила в организма, а един от най-хубавите способи да си го доставяме е като заложим на айсберг, маруля, спанак, коприва и други Опитайте се да хапвате зеленчуците сурови под формата на салати. Един забавен дресинг ще овкуси и преобрази обичайна пролетна салата до неразбираемост.
Присъствие в ежедневното пролетно меню наложително имат и тиквичките. Те се отличават с високо наличие на калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо, витамин А, С, В1 и В2, както и относително високо наличие на органични киселини.

Плодовите герои на пролетта
За да запазим добър тонус при настъпването на пролетта, значимо е да консумираме и пресни сурови плодове. Черешите са богати на калий, антиоксиданти и фибри и с по-ниско наличие на калории от множеството плодове. Друг съвършен плод за пролетта са кайсиите - те съдържат в обилие бета каротин, калий, фибри и витамин C.
Ако има апетитен и нискокалоричен плод, който носи възприятие за прохлада, това са ягодите. Те са богати на витамин C и доста добър източник на калий, магнезий и желязо.

Храни против пролетна отмалялост
Ако желаете да елиминирате умората още от сутрината - овесените ядки са здравословната закуска, която неведнъж ще увеличи силата ви. Това се дължи на високото им наличие на белтъчини, магнезий и витамин B.
Пролетта е отлично време да включите в менюто си по-леки меса, кълнове, сурови ядки и някои подправки. Здравословната рецепта против пролетна отмалялост наложително съдържа риба, телешки черен дроб, пуешко и пилешко месо. Кълновете дават мощен енергиен заряд на организма, а суровите ядки ни зареждат с магнезий. Подправки като риган, босилек и естрагон, тонизират организма и му оказват помощ да се оправи с неприятните признаци на пролетната отмалялост. Това е с помощта на етеричните масла, витамините и минералите, които се съдържат в тях.

В положително въодушевление с верните храни
Не на последно място, в менюто ни напролет би трябвало да участват храни, които покачват настроението, подпомагайки образуването на серотонин- хормонът на щастието. Освен това, добре е да си набираме и храни богати на витамини от групата В и Е и известните като антидепресанти селен, триптофан и фолиева киселина.
От плодовете може да заложите на банани, цитруси, киви, боровинки. Бобови храни за добър тонус са боб, леща, грах, соя и нахут. Зелените салати, морковите, доматите, чушките, броколи и коприва също са скъпи източници на хранителни субстанции, които ще запазят ведрото ви въодушевление с настъпването на пролетта.
Разнообразете менюто със сезонни храни, с цел да се насладите на пролетта и да избегнете неприятната пролетна отмалялост.
Много по-щастливи сме, когато се храним вкусно и здравословно, а уравновесеният хранителен режим е лесният и прелестен път към здравословното хранене.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР