Всички религии по света, с особен акцент върху любовта, състраданието,

...
Всички религии по света, с особен акцент върху любовта, състраданието,
Коментари Харесай

Далай Лама с епохално изявление за безполезността на религиите

 lama Всички религии по света, с необикновен акцент върху любовта, състраданието, търпението, толерантността и прошката, могат да допринесат за развиването на духовните полезности, и го вършат. Но днешната световна действителност е такава, че привързването на етиката към религията към този момент няма смисъл …

Затова аз от ден на ден се увещавам, че е време да се откри способ  в областта на духовността и етиката и  да се откажем от религията като цяло, „ - тези думи  Далай Лама написа  на страницата си в Фейсбук.

Тибетският набожен водач цитира  думи от книгата си „ Отвъд религията. Етика за целия свят “, която той разгласява през 2011 година и в която  твърди, че религията сама по себе си не може да обезпечи удобно разрешаване на международните проблеми.

„ Всяко, учредено на вяра, решение на проблемите на нашето  неуважение на  вътрешните полезности в никакъв случай не може да бъде универсално, и, надлежно, ще бъде неуместно. Какво ни е належащо през днешния ден – подобен метод към етиката, който не се обръща  за помощ към религията и може да бъде еднообразно допустим и за вярващи и за невярващи: това е светската нравственос “, – написа той.

Според вестник „ Лос Анджелис Таймс “ в своя преглед на работата на Далай Лама, 77-годишният будистки духовник, обаче, не  „ разобличава  вярата “, а по-скоро акцентира нуждата от общи универсални морални полезности, които се коренят  в състраданието и са настоящи през днешния ден.

Метафората, която  Далай Лама обича да употребява, е следната: „ Разликата сред етиката и религията е като разликата сред вода и чай. Етика   без религиозно наличие е вода, която е от жизненоважно значение за здравето и оцеляването. Етика,  смесена  с религията – това е чай, питателна и ароматна примес от вода, листенца чай, подправки, захар и, в Тибет, даже и щипка сол „.

„ Но без значение по какъв начин се подготвя чаят, главната съставна част е постоянно вода, “ – споделя той. „ Ние можем да живеем без чай, само че не можем да живеем без вода. По същия метод, ние сме родени свободни от религията, само че ние не се раждаме свободни от нужда от  съчувствие. „

Удостоеният с Нобеловата премия за мир през 1989 година Далай Лама от дълго време е деен агитатор на  състраданието, религиозната приемливост и нуждата от обединяване на  науката и духовността пред  лицето на страданието в днешния свят.

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР