Всички ракови заболявания са неприятни, но някои – много повече

...
Всички ракови заболявания са неприятни, но някои – много повече
Коментари Харесай

Прототипен магнитен шлем смали агресивен рак на мозъка при първо практическо проучване

Всички ракови болести са неприятни, само че някои – доста повече от други. Да вземем за образец глиобластома – необичаен, за благополучие, израстък, който пораства бързо и нападателно върху мозъка или продълговатия мозък; не може да се излекува и съвсем постоянно е с съдбовен излаз.

Труден е и за отнасяне – изисква извънредно интензивна радио- и химиотерапия, които пациентите постоянно не съумяват да завършат. Учени обаче евентуално откриха нов способ – неинвазивен шлем, който употребява осцилиращо магнитно поле, с цел да смали тумора.

Съвсем неотдавна учените тестват устройството върху 53-годишен пациент с глиобластом, чийто израстък се е смалил бързо с впечатляващите 31 %, малко преди, за жалост, да почине от несвързана с лекуването травматично пострадване на главата.

„ Благодарение на куража на този пациент и неговото семейство ние успяхме да тестваме и потвърдим евентуалната успеваемост на тази първа в света неинвазивна терапия на глиобластом “, споделя неврохирургът Дейвид С. Баскин от Медицинската болница на Хюстън.

Ето какъв брой доста се е смалил туморът. Източник: Baskin et al., Front. Oncol., 2021

Шлемът разполага с три мощни въртящи се перманентни магнита, които генерират осцилиращо магнитно поле. С помощта на тази технология откривателите съумяват да понижат масата и размера на глиобластомa в клетъчни култури и човешки кафези на глиобластом, присадени на мишки в лабораторни условия.

Учените откриват, че магнитното поле пречи на преноса на електрони в поредност от реакции, които митохондриите употребяват за произвеждане на химическа сила, захранваща нашите кафези. Това разстройване обаче се случва единствено при съществуването на избрани смеси, подобряващи метаболизма и формирани от туморните кафези, което значи, че клетките на глиобластома умират, до момента в който здравите – остават непокътнати.

Пациентът посещава доктор през май 2018-та с недоволства, че неговото психическо положение се е трансформирало. Оказва се, че има огромен израстък, който се е популяризирал и през двата челни лоба и даже е навлязъл в „ моста “ (corpus callosum) посред им. През юни същата година се подлага на интервенция, при която лекарите изрязват тумора, само че, за жалост, той още веднъж пораства. Тъй като обичайните лекувания към този момент не са му от изгода, той е утвърден за терапия с магнитния шлем.

През април 2020-та процедурите стартират. В продължение на три дни той е подготвен по какъв начин да борави с него в клинични условия, след което е изпратен вкъщи, с цел да продължи с лечението. Първоначално сесиите с шлема траят по 2 часа дневно, а след това са увеличени до 6.

Цялото лекуване продължава 36 дни. За този интервал глиобластомът се е смалил с цели 31 %, споделят откривателите. Според хората, които са се грижили за мъжа, неговата тирада и когнитивни функционалности са се подобрили доста.

След 36-ия ден обаче лекуването е трябвало да се прекъсне, защото пациентът пада и наранява главата си. За страдание, малко по-късно умира.

Въпреки че историята има драматичен край и че това изследване визира единствено един случай, предварителните резултати са окуражаващи. Смаляването на тумора е консистентно с предходните наблюдения на нашите клетъчни култури при мишки и демонстрира, че глиобластомът понижава тук-там, на които общоприетите ракови лекувания не са съумели да спрат растежа.

Ако успеваемостта на шлема бъде потвърдена и при други пациенти, той ще предложи една доста по-леко лекуване на една от най-неприятните форми на рак.

„ Представете си, че можем да лекуваме рак на мозъка без радио- или химиотерапия “, споделя Баскин.

Можем единствено да се надяваме.

Изследването е оповестено във Frontiers in Oncology.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР