Всички познаваме токсични хора, които проявяват разрушителни поведения спрямо живота

...
Всички познаваме токсични хора, които проявяват разрушителни поведения спрямо живота
Коментари Харесай

Психолози разкриха как да разпознаем лошия човек

Всички познаваме токсични хора, които демонстрират разрушителни държания по отношение на живота или по отношение на близките.

Хора, които се пробват да те манипулират и те подтикват да правиш неприятни избори в живота си. Тези характерности имат нормално тези, които назоваваме „ неприятни “ хора.

Не е наложително подобен вид хора да страдат от някакво разстройство на личността, с цел да демонстрират такова държание.

Отношението им към живота и хората към тях нормално е такова заради аргументи, свързани с акомодацията към средата.

Лошите хора провокират страдалчество, само че те самите също страдат. Журналисти от Hola!

разговаряха с психолога Хосе Мартин дел Плиего, с цел да схванат кои са отличителните характерности на неприятните хора и, с цел да получат препоръки по отношение на това по какъв начин можем да се предпазим от такива човеци.

Психологът също така дава препоръки по отношение на това по какъв начин самите ние бихме могли да се отървем от такова държание, в случай че се идентифицираме с някои от характерностите. В изработването на материала взе участие и психоложката Джудит Изкиердо.

Какво значи да си неприятен човек?

Трудно е да се даде еднопосочна формулировка на „ неприятен човек “. Бихме могли да кажем, че неприятните хора са тези, които имат неприятни планове. Тоест, тези, които осъзнато и систематично вършат неприятни неща, без да съжаляват за това.

Да бъдеш неприятен човек без личностно разстройство:  Има хора, които са неприятни, тъй като имат някакво личностно разстройство. Има обаче и такива, които нямат сходен предразполагащ фактор. Съществуват хора, които имат нездравословно за средата си държание, тъй като това е методът, по който действа светът съгласно тях. Поради тази причина не трябва лошотията да се приравнява с съществуването на разстройство на личността, нито с съществуването на някакви душевен проблеми.

Лошите хора нормално имат една генерална отрицателна конфигурация по отношение на останалите без те да са създали нещо, с което да заслужат това неприятно отношение. Тази неприязън е един значим съставен елемент в живота на тези хора, които, в случай че могат да ви навредят по някакъв метод, ще го създадат без да изпитват виновност и сигурно ще намерят по какъв начин да оправдаят дейностите си.

Може би всеки човек в миналото е постъпвал неверно. Не това ни прави неприятни хора обаче. „ Хронично “ неприятните хора преднамерено и осъзнато правят неприятни неща.

Лошотията – по рождение или добита?

Хората се раждаме със способността да бъдем неприятни и да вършим несгоди. Не съществува обаче „ ген “ на лошотията. Това, което в действителност повлиява на това дали един човек ще бъде неприятен или добър, е средата, в която живее и пораства. Ако се е чувствал предпазен, обичан, имал е пълноценно детство и хора, които да се грижат за него и да го поддържат в сложните моменти, то един човек ще развие по-скоро положителни качества. Когато обаче най-базовите му потребности не са покрити, стартират да се демонстрират неприятните черти на характера. С тези черти нормално свързваме неприятните хора: егоизъм, егоизъм, злопаметност.Във всяко едно държание може да им вродена и добита част.

Всички сме виждали деца, които имат непочтено държание към другарчетата си още от ранна възраст. Когато се появи този вид държание и се остави да се развива с времето, след това може да се окаже и един постоянен жанр на държание.

Важно е да умеем да разграничаваме ясно гнева от враждебността. Гневът нормално е временен и съставлява механизъм за уравновесяване на страстите след прекарването на нещо ненадейно или неприятно. Враждебността обаче се свързва с отрицателната настройка към останалите, която е непрекъснато подхранвана. Тя може да остане с човек цялостен живот, трансформирайки се в основа на личността на един „ неприятен човек “, до момента в който яростта идва и си отива.

Как да отличим „ неприятния човек “?

Има разнообразни типове неприятни хора и да се направи профил на всеки един от тях е задачата невъзможна. Има обаче някои общи характерности, които могат да бъдат изтъкнати.

Лошите хора постоянно се възприемат като освен това от останалите хора и заради тази причина не изпитват стеснение от това да им вредят или да се отнасят неуважително с тях. Ако като човек смяташ други хора за по-нисък клас, започваш да мислиш, че те нямат право на същите неща като теб. От там стопира да ти прави усещане дали нараняваш, лъжеш или манипулираш близките. Тези поведенчески характерности стават естествена част от характера ти.

Енергията на неприятните хора незабавно може да бъде усетена, макар че те постоянно се пробват да се скрият под една подправена маска измежду обществото. Най-честите страсти, които тези хора изпитват, са огорчение, злопаметност, непропорционална и неоправдана ненавист, безпричинна завист и една постоянна отрицателна настройка по отношение на живота.

Мислите на тези хора към останалите са обсесивни и враждебни. Трудно е да си ги изкарат от главата и единственото, което може да ги облекчи, е да гледат по какъв начин на другите им е зле и да се радват на непознатия крах и злощастие. Най-честите поведенчески характерности на тези хора са манипулацията, критикуването и лъженето. Чрез тези дейности те получават надзор и съумяват да накарат нещата да се случват по този начин, както те желаят.

Как можем да се защитим?

Най-лесният метод е да си тръгнем или да се отдалечим допустимо най-далеч от този вид хора. Те генерират една токсична среда, в която е мъчно да функционираш оптимално. Ако става дума за някой член на фамилията, би трябвало да се постараем да сложим граници на връзката посред ни. Колкото и да е непосредствен индивидът, би трябвало да предприемем тези дейности за наше положително.

Ако не можем да реализираме физическа отдалеченост, най-малкото, което можем да създадем, е да се отдалечим прочувствено от този човек. Посещаването на психолог също може да помогне, в случай че не успеем да се оправим сами с това. Психологът е най-оптималният вид и за тези, които заподозрат в себе си несъответствуващи мисли и държания по отношение на околния свят.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР