Всички поръчки за текущ ремонт и пътна поддръжка се одитират

...
Всички поръчки за текущ ремонт и пътна поддръжка се одитират
Коментари Харесай

АПИ спря 410 млн. лв от общо 4.7 млрд. лв за пътища, одит на поръчките ще реши съдбата им

Всички поръчки за настоящ ремонт и пътна поддръжка се одитират от новото управление на АПИ, назначено от районния министър от кабинета " Денков-Габриел ". Причината е небрежно взетите решения в последните дни на служебното държавно управление под ръковдството на Иван Шишков като министър. Част от определените реализатори за 4 пътни ръководства са анулирани поради нестимулиран избор и голословно премахване на участници.
Новото държавно управление стартира незабавно да стопира огромните поръчки на служебния кабинет.
Всички поръчки за настоящ ремонт и пътна поддръжка се одитират от новото управление на АПИ, назначено от районния министър от кабинета " Денков-Габриел ". Причината е небрежно взетите решения в последните дни на служебното държавно управление под ръковдството на Иван Шишков като министър. Част от определените реализатори за 4 пътни ръководства са анулирани поради нестимулиран избор и голословно премахване на участници.
Новото държавно управление стартира незабавно да стопира огромните поръчки на служебния кабинет.

Първо,.

Скоро по-късно стана ясно, че подчинената на районното министерство Агенция " Пътна инфраструктура " е почнала поетапно да анулира решения за класиране на компании по. Към момента, анулирани са поръчките за 4 области - Сливен, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, на стойност 410 млн. лева
Реклама
Основната причина, която районният министър Андрей Цеков неколкократно посочи за назначения от него одит на тези поръчки, е бързината на вземането на решенията в последните дни на служебното държавното управление и всеобщото премахване на участници, които по думите му будят подозрение дали е определена стопански най-изгодната оферта или е преследвана друга цел, защото механически е невероятно да се обработи цялата документи за броени дни, както се е случило в част от пътните ръководства.

За момента на инспекция и надзор подлежат единствено поръчки, пуснати за настоящ ремонт и пътна поддръжка на територията на 27-те пътни ръководства. Това са общо осем поръчки на стойност 4.1 милиарда без Данък добавена стойност. До момента по нито една от тях няма подписан контракт, като има пътни ръководство, за които няма и определени реализатори.

Одитът би трябвало да завърши тази седмица и да стане ясно по какъв начин ще бъдат определени изпълнителите - дали комисията по всяка поръчка ще преразгледа към този момент подадените предложения или ще бъдат прекъснати част от процедурите и ще бъдат пуснати нови. Бързи решения за милиони " Причината за беше това, което ние заварихме в Агенция " Пътна инфраструктура ", а то беше едно извънредно прибързано деяние, обвързвано със скоропостижното привършване на процедури за възлагане на публични поръчки на стойност над 4 млрд.лв., осъществено в границите на първия ден на новото държавно управление и на идващия ден, в края на ръководството на служебния кабинет ", изясни новият районен министър в свое изявление за Нова телевизия в неделя следобяд.

Поръчките са оповестени още през февруари. По думите на Цеков при разглеждане на техническите условия всяка оферта е от порядъка на 500-900 стр. " Това са от порядъка на 100 предложения, които са прегледани в границите на интервала сред 2-ри и 6-ти юни и на 6-ти юни към този момент се е минало към разглеждане на ценовите предложения ", изяснява той и добавя " тази прибързаност буди подозрение до каква степен механически е допустимо да бъдат изчетени и оценени тези предложения, да бъдат реши до каква степен подхождат на условията на възложителя, а камо ли да бъдат отстранени участници заради неприятно качество на офертите, каквото несъмнено се е случило ". Мотиви на конвейер
Реклама
В този дух са и изложените обосновки за анулация на решенията за избор на реализатор в пътните ръководства, в които това се е случило - комисиите не са изложили задоволително обосновани причини за какво съответната компания е класирана преди всичко, а са преповторили методиката за оценяване. Те не обосновават взетите решения, както за избор на един реализатор, по този начин и за отстраняването на другите. " Бланкетният темперамент на претекстовете не разрешава въз основа единствено на тях да се извърши преценка за законосъобразността на всички дейности, предхождащи осъщественото класиране и избор на реализатор ", написа в решението за анулация на определените реализатори за пътните ръководства в Сливен и Стара Загора.

По тази причина новоназначеният началник на АПИ инж. Боян Йорданов се е разпоредил конкурсните комисии да възобновят работата си и да изложат спомагателни причини, като същите решения за анулация могат да бъдат обжалвани пред Комисия за защита на конкуренцията.

До края на тази седмица би трябвало да са ясни резултатите от осъществявания одит, обясниха от Агенцията, като не отхвърлиха опцията част от поръчките да бъдат напълно прекъснати. Още предходната седмица министър Цеков изрази терзание пред депутатите в комисия, че " в случай че се окаже, че процедурите са опорочени, ново възлагане ще отнеме минимум 6 месеца, което ще сложи под риск поддържането на пътищата през зимните месеци ". Ще има ли разбъркване в пътния картел Поддръжката на пътищата е проблематична на доста равнища, като точно метода, по който се разходват средства в пътната организация, се трансформира в причина за разпада на четворната коалиция " Петков ". Въпреки обещанията на служебните държавни управления за смяна в тази тенденция, тръжните процедури демонстрират, че претендентите по тях са същите компании, които и до момента имаха контракти с празни чекове, по които получават.

Решенията за Кърджали, Пловдив, Сливен и Стара Загора са подписани единствено ден преди предходния началник на АПИ - инж. Венцислав Ангелов да освободи поста си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР