Всички обичаме пържени картофи. И всички знаем, че те са

...
Всички обичаме пържени картофи. И всички знаем, че те са
Коментари Харесай

Пържените картофи – „тихите убийци“ на мозъка ни

Всички обичаме пържени картофи. И всички знаем, че те са нездравословни, колкото и да се пробват да ни заблуждават в противоположното.

В това се пробва да ни убеди следващото проучване, направено от американски невролог, който разгласи всички въглехидрати, даже и бавните, за „ тихи убийци “ на мозъка, които усилват заплахата от деменция, меланхолия, епилепсия и главоболие, заяви в. Daily Mail.

Д-р Дейвид Пърлмутър предлага храната ни да е като на предшествениците ни – с повече месо и мазнини.

„ Произходът на мозъчните болести в доста случаи е най-вече хранителен “, написа доктор Пърлмутър в новата си книга „ Зърнен мозък: Изненадващата истина за пшеницата, въглехидратите и захарта – тихите убийци на мозъка “.

Решението съгласно него е да се върнем към мазнините, които би трябвало да сформират до 75 % от храната ни. Въглехидратите би трябвало да са единствено 5 %, а протеините да се запазят на настоящето равнище от 20 %. Всъщност човешките гени са еволюирали преди хилядолетия, с цел да се оправят с мазна храна без въглехидрати. Въпреки това ние ядем навръх противоположния принцип.

Затова доктор Пърлмутър предлага безглутенова диета без зърнени храни. Според него диетата с малко мазнини е виновна за множеството от актуалните заболявания.

„ Хората получават мозъчно разстройство и чакат някакво бързо вълшебно лекуване. Те желаят да бъдат лекувани признаците, без да се стига до казуса, провокирал болестта. Всъщност храната и методът на живот играят голяма роля за човешкото здраве “, сподели доктор Пърлмутър.

От научни проучвания е известно, че храната с доста въглехидрати може да усили риска от деменция. Възрастните, които натъртват на въглехидратите, да вземем за пример е три пъти по-вероятно да развият леко когнитивно увреждане, което е обвързвано с по-висок риск от деменция.

Най-малко от когнитивно увреждане са застрашени хората, които поемат доста „ положителни “ мазнини, като тези в ядките и потребните мастни киселини. Рискът при множеството протеини (под формата на месо и риба) е по-малък. „ Високият банкет на въглехидрати може да е нездравословен, тъй като те въздействат върху метаболизма на глюкоза и инсулин “, споделя създателят на проучването Роузбъд Робъртс от клиниката „ Мейо “.

Друго проучване потвърждава, че високите равнища на захарта е допустимо да пречат на мозъка да я употребява. Подобно нещо се следи при диабет вид 2, добавя Българска телеграфна агенция. Възможно е те да засягат кръвоносните съдове в мозъка и да способстват за развиване на бета амилоидни плаки, които са токсични за мозъка и са присъщи за хората с Алцхаймер.

Други експерти акцентират, че високият % на мазнини и протеини също е обвързван с опасности, главно за сърдечносъдовата система.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР