Всички, които имат авомобил с вътрешно горене, могат да продължат

...
Всички, които имат авомобил с вътрешно горене, могат да продължат
Коментари Харесай

Костанца Рангелова: И след 2035 г. ще можем да караме автомобили с вътрешно горене

" Всички, които имат авомобил с вътрешно горене, могат да продължат да го карат до когато изискат. Също по този начин продажбата на коли втора употреба няма да бъде наранена по никакъв метод след 2035 година ". 
Това изясни пред БНР Костанца Рангелова - старши анализатор в стратегия " Енергетика и климат " на Центъра за проучване на демокрацията.
Припомняме, че министрите на енергетиката на страните-членки на Европейски Съюз утвърдиха противоречивия проект за възбрана на колите с мотори с вътрешно горене от 2035 година, само че с изключение - за новите коли с климатично неутрални, т.е. синтетични горива. Решението, което би трябвало да бъде прегледано и доказано от Екологичен потенциал, се отнася до новите коли. 
Според Костанца Рангелова обаче синтетичните горива към момента са една доста неузряла технология, която евентуално ще остане маргинална на фона на електрическите автомобили
" Те са най-много като някаква последна ниша за колите с вътрешно горене - да се изпоплзват синтетични горива. Най-големият проблем при тях е, че доста огромна част от електрическата енергия, която се изисква, с цел да се произведат, се губи . Повече от половината електрическа енергия, която се употребява, с цел да се създаде електрическото гориво, е загуба при самия индустриален развой. След това при изгарянето им в автомобила още веднъж се губи извънредно огромна част от силата. В последна сметка от електрическата енергия, която в началото се употребява за производството, до крайната сила, употребена за придвижване, остават единствено 13% ".

Според нея за българската автомобилна промишленост това значи, че ще би трябвало да се преориентира към произвеждане на части за различен тип коли :  " Това е развой, за който е добре да има сигнал от в този момент, с цел да се знае какъв вид промяна на индустриалните процеси би трябвало да се случи, с цел да може да бъде в крайник с времето ". 
В доста страни, изключително в северната част на Европа, този вид замяна на автомобилния парк се случва доста бързо, акцентира Рангелова в предаването " Събота 150 " и добави: 
" Това, което в страните от Централна и Източна Европа най-вероятно ще се случи, е, че ще има един взрив на предлагането на коли втора употреба, които към този момент няма да бъдат необхоидми в Западна Европа ". 
Според нея една такава смяна отваря доста благоприятни условия за вложения
" В превоза в действителност е доста значимо да се наложи тази възбрана за колите. Ако желаеме да реализираме тази цел за климатична индиферентност до 2050 година, това значи от 2035 година да се стартира в действителност доста ускорено подменяне на автомобилния парк към по-екологични коли, в това число смяна в метода, по който се придвижват хората, т.е. потреблението на градски превоз и потреблението на велосипед да бъдат доста по-удобни за хората, изключително за късите дистанции ", разяснява още Костанца Рангелова.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Green Deal BNR 2023 Podcast Green Deal BNR 2023 Podcast Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР