Всички имаме способността да мислим и разсъждаваме и повечето смятаме,

...
Всички имаме способността да мислим и разсъждаваме и повечето смятаме,
Коментари Харесай

Имате ли добро критично мислене? Време е да разберете

Всички имаме способността да мислим и разсъждаваме и множеството считаме, че го вършим вярно. Всъщност, в случай че попитаме някого на улицата дали има положително сериозно мислене, той изрично ще каже да.

Хората се доверяваме на нашите познания и умения, с цел да не се оставяме да бъдем манипулирани. Голяма част от популацията обаче развива това, което познаваме като псевдокритично мислене. Тоест имат извънредно доверие в мнението си и го пазят като безспорна истина.

Такива хора не позволяват противоположни възгледи, опростяват действителността, не знаят по какъв начин да дадат причини, когато им се опонира и приключват в множеството случаи с детски експлоадирания, когато изгубят самообладание. Добрата вест е, че „ да мислим добре “ е умеене, което всички можем да научим.

За задачата е значимо първо да проверим дали имаме положително сериозно мислене. Затова дано проучваме следните точки и да бъдем почтени със себе си, когато признаваме дали прилагаме или не всяка от тях.

1. Осъзнавате, че от време на време вашите концепции или вярвания не са точни и ги коригирате

Хората прекарват доста години, приемайки избрани обстоятелства за даденост, до момента в който внезапно не открият информация, която им опонира. Притежаването на сериозно мислене значи разкриване на нашите неверни схващания и тяхното поправяне и изчистване. Колкото и поразително да ни се коства, тази постъпка не е нещо, което всеки може да направи.

Някои хора не могат да отхвърлят просто ей по този начин своето неправилно поверие. Това се отразява на тяхната самокритика и визия за себе си, тъй че те ще прибягват до всевъзможни психически трикове, с цел да продължат да пазят първичните си хрумвания. Колкото и да са остарели.

2. Искате да знаете по какъв начин мислите и в случай че е нужно, да „ мислите по-добре “

Да помислете за това по какъв начин мислите наподобява като доста комплицирана задача. Въпреки това, развиването на съзнание за личното мислене ни разрешава да разсъждаваме, да решаваме и да действаме по-ефективно. Само тези, които са способни да се запитат по какъв начин разсъждават, могат да открият пристрастия, предразсъдъци и ирационални вярвания.

3. Обичате да водите диалози, в които другите мислят друго

Имате ли търпението да говорите с някой, който мисли друго от вас? Чувствате ли се застрашени, като поддържате връзка с човек, който демонстрира вярвания, които са противоположни на вашите? Наличието на сериозен метод ни разрешава да можем да водим разговори, в които обръщаме внимание на възгледи, разнообразни от личните. 

Понякога е обогатяващо да водим диспути с персони, които ни дават нови данни.

4. Вие сте любопитни и любознателни

Критичният мъдрец е човек с отворен разум и безпристрастност, който търси доказателства. Той е ученолюбив и постоянно се пробва да бъде добре осведомен, като взима поради гледните точки на другите хора, с цел да преразгледа личните си убеждения. 

5. Толерирате неяснотата и несигурността

Светът не е черно-бял, не всичко се основава на безспорни истини и не постоянно е елементарно да имаме бързи реакции при непредвидени условия. Критичният взор знае и схваща, че действителността е цялостна с нюанси, несигурна е и не е елементарно да се плануват или дават незабавни решения на огромни провокации.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР