Всички действия на правителството в последните месеци са проинфлационни. Имаме

...
Всички действия на правителството в последните месеци са проинфлационни. Имаме
Коментари Харесай

Зайкова попари правителството, предупреди за нещо страшно

" Всички дейности на държавното управление в последните месеци са проинфлационни. Имаме по-висока инфлация спрямо Европейски Съюз. Мерките не са обсъждани с нас - нито с жителите, нито с бизнеса. Обсъждат се единствено сред съдружните сътрудници ", заяви изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов в студиото на  " Денят ON AIR ".

По-рано през днешния ден стана ясно, че съдружните сътрудници са договорили пакет от антикризисни ограничения за крайните консуматори и бизнеса.

" Завъртя се в общественото пространство, че ще бъдат сред 1,5 и 2 милиарда лева и ще бъдат в посока подкрепяне на най-засегнатите групи от нарасналите цени от инфлацията. 60 лв. антиинфлационна добавка ще замести Ковид добавката, няма да има действително нарастване на пенсиите. Това не е антиинфлационна, а проинфлационна мярка ", разяснява Иванов.

Икономистът и финансов експерт Мика Зайкова се съгласи, че всички ограничения дотук са безредни и проинфлационни. 

" Бърза мярка ли е повдигането на тавана за регистрацията за Данък добавена стойност? 92% от компаниите в България са дребни и междинни. Как ще доживеят до по този начин наречената мярка? Не е нарастване това, което приказват за пенсионерите. Г-н Гьоков предлага 10% инфлационно покриване. Първо - това не е несъмнено. Тези 60 лв. и тези 6,1% преизчисляване на пенсиите по швейцарското предписание от дълго време са изядени от инфлацията ", съобщи тя пред Bulgaria ON AIR.

И предизвести, че ни чака нещо доста по-страшно, защото ще купуваме безценен газ и нефт.

" Като почнат банкрутите, ще почне и безработицата. Себестойността на втечнения газ е два пъти по-висока от себестойността на другия. Сега там на границата с Гърция не стои " Булгаргаз ", а частна компания, която желае да печели ", уточни Зайкова.

Изпълнителният шеф на АИКБ означи, че има две ограничения за връщане на салдото - да бъде нараснало предлагането на артикули, с цел да се успокоят цените; да се понижи паричното предложение. Във валутен ръб сме и нямаме лична парична политика, не можем да влияем директно на размера на инфлацията, стана ясно от думите му.

" 10 май сме, нямаме обезщетения за тока и нямаме изясненост каква ще бъде цената на газа. Имаме подготвеност за общонационален митинг на всички работодатели на 18 май пред Министерския съвет ", предизвести Добрин Иванов.

Според него позицията на страната по отношение на " Газпром " е срещу българския интерес. Работодателите упорстват да продължи вносът на съветски нефт, който, по думите на Иванов, няма опция. Искат да знаят и цените на тока и газта за месеци напред, с цел да възнамеряват своите разноски.

" Дефицитът на газ е международен. При изначален недостиг цените ще порастват и не виждаме защо се отхвърляме от доставки от най-големия производител, с цел да търсим различни доставки на по-висока цена ", съобщи Иванов. 

Искането на обществения министър минималната работна заплата да стане 770 лева той дефинира още веднъж като проинфлационна мярка.

" Нашето държавно управление не направи нищо за хляба на хората. Трябваше да изкупят жито и слънчогледово семе. Мотаят се с някакви процедури. Чакат актуализацията на бюджета тъй като нямат пари ", сподели още Мика Зайкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР