Всички боеспособни самолети на българската армия, които са съветско производство,

...
Всички боеспособни самолети на българската армия, които са съветско производство,
Коментари Харесай

България може да прехвърли бойната си авиация на Украйна

Всички боеспособни самолети на българската войска, които са руско произвеждане, може да бъдат трансферирани на Украйна като помощ за страната да възвърне контрола над въздушното си пространство.

Това заяви „ Дневник “, базирайки се на няколко свои източници и цитирайки полемика за сходен ход сред анализатори и експерти по сигурността в Twitter.

Според информацията – самодейността обгръща и други страни от Източна Европа, които към момента разполагат със руски бойни самолети. Става въпрос за Словакия и Полша.

Въпросните машини са Миг-29, а в тази ситуация с България се показва и вероятно прекачване на Су-25. Те са щурмови самолети, най-вече за удари по наземни цели, в това число бронирана техника.

Ако схемата планува предаване на всички български МиГ-29 и Су-25, това значи, че сигурността на българското небе ще бъде е напълно в ръцете на съдружниците от НАТО. Причината е забавянето на доставката на новите изтребители F-16, които евентуално ще дойдат през 2025 година

Идеята на самодейността за помощ за Украйна е всички налични средства да се съберат в Полша, където да бъдат употребявани от украински военни водачи. Ескадрилите ще работят от полски летища, които са на територията на НАТО и заради това Русия надали ще ги нападна, пишат от „ Дневник “.

Ден по-рано украинският дипломат у нас Виталий Москаленко разгласи, че България ще даде военна помощ на Киев под формата на военни продукти и те ще дойдат до Украйна през Полша. Министерски съвет удостовери желанията, само че не даде съответни параметри, като се говореше само за патрони и снаряди.

Според зараждащата се нова самодейност – най-вероятно българските самолети ще бъдат купени със специфичните средства за въоръжаване на Украйна, оповестени от Европейски Съюз в неделя – общо 500 милиона $.

На брифинг на Европейската комисия в понеделник стана ясно, че Полша ще работи като логистичен хъб за военната помощ на Европейски Съюз за Украйна. Запитан дали България, Словакия и Полша ще дават бойните си самолети на армията на Украйна, представител на Европейска комисия съобщи единствено, че страната „ има остра потребност от въоръжение “. Той нито отхвърли, нито удостовери информацията. Заяви, че въпросите за военната помощ се разискват днес на изключителна среща на министрите на защитата на страните от съюза.

Българският боен министър Стефан Янев ще бъде заменен, откакто министър председателят Кирил Петков изиска оставката му поради „ друга външна политика “ от тази на държавното управление. Тя ще бъде гласувана във вторник в Народното събрание.

От Министерството на защитата не са коментирали информацията за изпращане на бойна авиация в Украйна.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР