Вселенският патриарх Вартоломей ще връчи (томоса) указа за автокефалия на

...
Вселенският патриарх Вартоломей ще връчи (томоса) указа за автокефалия на
Коментари Харесай

Вартоломей връчва указа за автокефалия на Украйна на 6 януари

Вселенският патриарх Вартоломей ще връчи (томоса) указа за автокефалия на Украйна на 6 януари.

Очаква се на 6 януари в Константинопол да има Света Литургия в съслужение на Вселенския патриарх и предстоятеля на поместната черква.

Това са удостоверили от пресслужбата на Вселенската патриаршия. Новината към този момент бе обявена дни по-рано.

Припомня се, че на 6 януари православният свят празнува по нов жанр Богоявление (Йордановден).

За да бъде приета за самостоятелна обаче, Украинската черква би трябвало да бъде приета от всички останали православни църкви.

Киев разгласи през вчерашния ден, че митрополит Епифаний е бил определен за украински патриарх. Това изказване бе направено от президента Петро Порошенко.

Така страната означи историческо разединение от Русия, което ръководителите на страната виждат като жизненоважно за сигурността и независимостта на Украйна.

Отношенията сред Украйна и Русия се изостриха до прекаленост след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 година Украйна вкара военно състояние през ноември, изтъквайки опасност от навлизане, откакто Русия плени три нейни военни кораба в Керченския пролив на 25 ноември.

Украинската православна черква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а водачите на Украйна считат, че църковната самостоятелност е жизненоважна за справяне с съветската интервенция в страната.

Припомняме, на 11 октомври след съвещание на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул бе обнародвано решение, в което се споделя, че Вселенския патриарх продължава процедурата за даване на автокефалия на Украинската черква.

Тогава бе оповестено, че се анулира писмо на Синода от 1686 година, съгласно което Киевската митрополия попада под юрисдикцията на Москва, възвръща каноничния статус на предстоятеля на УПЦ Киевския патриарх, патриарх на Киев и цяла Руско-Украинска черква Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна черква Макарий.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР