Вселенската патриаршия преговаря за признаване на автокефалността на Македонската православна

...
Вселенската патриаршия преговаря за признаване на автокефалността на Македонската православна
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия може да признае Македонската църква като "Охридска архиепископия"

Вселенската патриаршия договаря за признание на автокефалността на Македонската православна черква под името Охридска архиепископия. Това заяви гръцкият външен министър Никос Коциас в изявление за публичната телевизия ЕРТ, представено от в. " Прототема " и македонски издания.

Думите му следват писмо от предходната седмица, с което съгласно кабинета в Атина Македонската православна черква е поискала да отстрани думата " Македонска " от името си. Премиерът в Скопие, Зоран Заев, отхвърли задачата на писмото да е била преименуване, а просто търсене на решение за въпроса, който тегне над непризнатата МПЦ от десетилетия. Междувременно гръцки духовници се съпротивляват против каквито и да било отстъпки пред непризнатата МПЦ, чийто статут още веднъж е на дневен ред след искане, отправено само че Българската православна черква предходната година.

Коментарите на Коциас за ЕРТ, следващите тази седмица, съответстват с момента, в който се чака дефинитивно решение и по въпроса за името на Македония, а Заев би трябвало да утвърди към този момент направения контракт след телефонен гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас.

" Преименуването на Македонската православна черква на Охридска архиепископия би трябвало да бъде поздравено. Хората от Скопие би трябвало да бъдат наградени за метода на размисъл, храбростта, че се връщат към обичайното си и непровокативно име, " сподели Коциас, представен от организацията за църковни въпроси " Ромфеа ".

Той също по този начин прикани Църквата на Гърция да не се меси в разногласието, защото " това не е работа на Светия Синод ". По думите му църквата " доста добре знае, че се водят договаряния " сред МПЦ и Вселенската патриаршия. " Дали ще бъде приета автокефалността или нещо друго, това е работа на Вселенската патриаршия. Това не е тематика за Светия синод или за Църквата на Гърция. "

Църквата, чиято пълномощия е главно върху централната и южната част на страната, отстоява позициите, че думата " Македония " не би трябвало да се употребява нито за името на северозападната съседка на Гърция, нито от други нейни институции (тя поддържа и Сръбската православна черква, която гледа на МПЦ като на разколна институция). Преговорите на МПЦ и Вселенската патриаршия обаче " към този момент бяха в ход през януари и февруари (когато църквата взе участие в многочислените митинги) и те го знаеха, " сподели още Коциас.

По-малко протестиращи

Междувременно хиляди гърци излязоха на митинги в огромните градове в северната част на страната поради предложенията за решение на разногласието. В град Пела - исторически център на антична Македония и отечество на Александър Велики, се събраха към 2000 души, написа " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция (около 3000 души съгласно " Катимерини " ). Църквата на Гърция недвусмислено поддържаше демонстрацията в Пела, на която имаше доста свещеници, отбелязва още изданието.

" Каним нашите съседи, които не познават историята, да дойдат и да посетят музеите и археологическите ни обекти, с цел да схванат, че Македония е гръцка ", съобщи пред множеството кметът на Халкидона Йоанис Цукнидас. Демонстрации се състояха по едно и също време в още десетина града в тази част от Северна Гърция, както и в централната част на страната и на острови.

Митинги е имало в общо 24 гръцки града. Всеки от тях е събрал сред 500 и 1000 души, заяви полицията. Данните от гръцки и македонски медии сочат, че демонстрациите са били надалеч по-малки от тези през зимата, когато стотици хиляди се събраха първо в Солун, а след това в Атина с искане думата " Македония " да не се съдържа в бъдещото име на северозападната им съседка. По това време договарянията едвам започваха всъщност, без единодушие по основните претенции на която и да било от страните.

Протестите бяха свикани с настояването " за отбрана на името Македония и гръцкия темперамент на Македония ". Единственото място, където имаше дребен случай, беше остров Крит, където група анархисти и чиновници на реда влязоха в конфликти и един служител на реда беше ранен, написа организация МИА.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4779)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР