Всеки втори акт в болниците у нас е за пари

...
Всеки втори акт в болниците у нас е за пари
Коментари Харесай

Всеки втори акт в болниците е за пари под масата

Всеки втори акт в лечебните заведения у нас е за пари под масата. Това излиза наяве от информация за предходната година на здравния ДАНС, както е известна Изпълнителната организация „ Медицински контрол “.

Другите нарушавания в лечебните заведения са за неспазване на стандартите за добра здравна процедура, които разказват какво би трябвало да свършат лекарите наложително при определянето на диагнозата и лечението.

Болници желаят нерегламентирано заплащания от пациенти, които имат непринудено здравно обезпечаване

През 2019-а са осъществени 876 инспекции в лечебните заведения, от които 746 са по сигнали на жители. За 596 от тях се е оказало, че не са основателни. Нарушения са открити в 150 от случаите като при някои от тях болничното заведение е отнесла повече от един акт. Най-честите са за неспазване на медицинските стандарти – общо 89 броя.

В 82 са установените случаи на нарушение на икономическите права на пациентите, споделиха от организацията. Това значи искане на пари без съображение, неиздаване на касови бонове и предложение на избор на доктор, за което се доплаща в случай, че в лечебното заведение няма втори лекар със същата компетентност, разясняват още от ИАМН за Монитор.

Уволниха шефа на МБАЛ-Пазарджик, стартира цялостна инспекция на болничното заведение

Проверяващите са открили и 43 нарушавания на Закона за лечебните заведения. За откритите нарушавания, свързани с използването на медицинските стандарти и настояването на пари от заболели и техни близки, здравната ДАНС е издала 170 наказателни постановления и 283 наставления. От предходната година хората към този момент подават сигнали и против своите общопрактикуващи лекари. Дотогава жалбите бяха най-много против съответни лекари и лечебни заведения, както и против експерти в доболничната помощ.

Общо 24-ма са се жалили от своя джипи в Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ през 2019-а. Половината от пациентите се оплакват най-много от това, че те не им издават амбулаторни листове и не вписват болесттите им в амбулаторния картон, а останалите - че не са получили касов бон против таксата копеймънт или при посещаване у дома за болно дете са желани пари за прегледа, без значение че то е записано в листата на доктора, а домашните визитации се заплащат по стратегия „ Детско и майчино опазване на здравето “, както и от Националната здравноосигурителна каса. Затова инспекторите, след инспекции, са издали по всичките 24 сигнала 18 акта за определяне на административни нарушавания и 14 наказателни постановления. Връчени са ѝ 9 наставления.

Над 800 тъжби против доктори и лечебни заведения в здравния ДАНС

От здравния ДАНС оповестиха още, че през предходната година най-вече сигнали са подавали живеещите в Югозападния регион на страната – общо 416, следван от Южен централен и Югоизточен – 85, Северозападен – 78, Североизточен – 63, и Северен централен – 58 броя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР