Всеки вид ядки има различни свойства. Препоръчително да включите в

...
Всеки вид ядки има различни свойства. Препоръчително да включите в
Коментари Харесай

Бразилски орех – състав и ползи за здравето

Всеки тип ядки има разнообразни свойства. Препоръчително да включите в диетата най-вече локални ядки, като орехи или лешници. Една от най-ценните екзотични ядки е бразилския орех. Той е висококалоричен артикул, само че тези калории идват главно от скъпи за здравето мастни киселини. Затова не би трябвало да ги избягвате даже при редукционна диета.

Бразилски орех

Зад планините, зад горите на горния басейн на Амазонка, в Южна Америка, тъкмо в бразилския район Пара – порастват необикновени бразилски орехи с неповторими свойства и високо наличие на селен. И може да ги хапвате когато си поискате!

Бразилските орехи са с високо наличие на калории и може да качите някой кг, в случай че ги консумирате в остатък. Не ги отписвайте заради това – благосъстоянието от скъпи съставки е задоволителна причина да ги включите в диетата си. Консумирайте ги умерено и няма да напълнеете от тях. Най-добре е да ги хапвате независимо, като вкусна и пълноценна закуска.

Свойствата и съставът на бразилския орех доста въздействат на вашето здраве, в това число:

  • усъвършенстват работата на сърцето и кръвоносната система;
  • защищават от атеросклероза;
  • усъвършенстват липидния профил;
  • понижават равнището на LDL холестерола и покачват HDL;
  • повлияват нервната система;
  • покачват концентрацията и спомагат за понижаване на напрежението, породено от стрес;
  • повишение на имунитета на организма усъвършенстват структурата на костите и зъбите;
  • имат позитивен резултат върху външния тип на кожата, като форсират нейната регенерация и защищават от несъразмерна загуба на вода;
  • повишение на плодовитостта
  • бори се с раковите кафези заради съществуването на антиоксиданти.

Вярно е – те са калорични, само че в това време съдържат доста значими субстанции, нужни за вярното действие на организма и предотвратяване от заболявания.

Бразилски орех – хранителна стойност и състав

Подобно на орехите, бразилските орехи са извънредно калорични. Смята се, че 100 г бразилски орехи съдържат към 660 kcal, което дава към 26 kcal в една ядка. Въпреки това, съгласно специалистите, когато се употребяват умерено, те даже могат да подкрепят загубата на тегло, защото ненаситените мазнини, които съдържат, провокират процеси в тялото, които форсират изгарянето на мазнини!

Те имат доста удобен липиден профил, а мононенаситените мастни киселини покачват равнището на положителния холестерол (HDL) и намаляват равнището на неприятния холестерол (LDL). По този метод те оказват помощ за попречване на атеросклероза, удари и инфаркти. Съдържащите се в бразилските орехи омега-6 мастни киселини имат позитивен резултат върху кръвоносната система. Високото наличие на омега-3 мастни киселини има позитивен резултат върху действието на мозъка и очите.

Бразилските орехи също ни обезпечават протеини, т.е. аминокиселини, нужни за верния напредък, развиване и регенерация на тъканите. Това е изключително значимо при веган диета и вегетарианска диета. Те съдържат метионин, който също се съдържа най-вече в месото и рибата.

Ядките също са богати на калций, който е значим за подсилване на зъбите и костите, и магнезий –  с помощта на него бразилските орехи работят успокояващо на нервната система, ускоряват концентрацията, отстраняват умората и покачват имунитета на организма. Те също по този начин съдържат: калий, който оказва помощ за намаление на кръвното налягане, мед, манган, желязо, фосфор и цинк.

Освен това бразилските орехи са същински витаминозни бомби: с помощта на високото наличие на витамини от група В и фолиева киселина, която е извънредно значима за бременните дами, те усъвършенстват мозъчната функционалност и метаболизма и зареждат с сила. Ако държите на фолиевата киселина, ще я намерите най-вече в орехите, които може да добавите към домашно приготвени овесени ядки, домашни сладки или салати. Витамин Е, прочут като „ витаминът на младостта “, е мощен антиоксидант, който защищава от неподходящото влияние на свободните радикали. Следователно потреблението на бразилски орех се отразява позитивно на нашата кожа.

Бразилски орех – изгоди

Известно е, че бразилските орехи са богат източник на хранителен селен. Само една ядка покрива дневната потребност от този детайл, с помощта на който антиоксидантите се задействат в организма. В резултат на това забавя резултатите от стареенето, покачва имунитета, понижава риска от рак и подкрепя метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза.

1. Високо наличие на селен

Бразилските орехи са най-хубавият натурален източник на селен. Знаете ли, че изяждането единствено на един бразилски орех покрива дневната потребност на организма от селен? Една шепа от тези необикновени ядки е до 480 % от дневна потребност от този детайл!

Как се отразява на здравето ни? В наличието на селен се задействат антиоксиданти, т.е. субстанции, които защищават организма от нездравословното влияние на външни фактори и канцерогени. Селенът се бори със свободните радикали и укрепва имунната система.
Подпомага работата на щитовидната жлеза, защищава от рак, предотвратява образуването на венозен застой и въздейства върху вярното действие на кръвоносната система.

Какво ще кажете за страничните резултати? Разбира се, скъпоценният и скъп селен, както всичко останало, може да бъде нездравословен в остатък. Предозирането му може да докара до световъртеж, изпотяване и в дълготраен проект чупливи нокти, плешивост, меланхолия и анемия.

За да получите изгодите от бразилските орехи, е задоволително да ядете две ядки дневно.

2. Източник на ненаситени мастни киселини и омега-6 киселини

В 100 г бразилски орех има 656 kcal. Калоричността им се дължи на високото наличие на мазнини. Въпреки това, бразилските орехи са източник на здравословни мазнини.

Мононенаситените мастни киселини намаляват равнището на неприятния холестерол (LDL) и в това време покачват равнището на положителния холестерол (HDL).
Диета, богата на тези мазнини, ви разрешава да поддържате здравето на кръвоносната система и да предотвратите рискови болести като атеросклероза, инсулт или инфаркт.

Бразилските орехи също съдържат омега-6 мастни киселини, които също имат позитивен резултат върху кръвоносната система.

3. Пълни с протеин

Бразилските орехи са източник на пълностоен протеин, което значи, че съдържат всички съществени аминокиселини, нужни за верния напредък, развиване и регенерация на тъканите.

Тези субстанции играят значима роля в предварителната защита на хронични болести. Благодарение на аминокиселините ще избегнете признаците на прибързано стареене – още една добра причина да посягате по-често към бразилските орехи.

4. Богатство от минерали

Бразилските орехи са превъзходен източник на доста минерали като мед, магнезий, манган, калий, желязо, калций, фосфор и цинк. Тези субстанции въздействат на доста витални процеси, укрепват имунитета и обезпечават здраве. Използвате ли мултивитамини?

Вместо изкуствени хранителни добавки, по-добре е да ядете няколко бразилски ореха всеки ден!

5. Витаминна бомба

В дребните ядки има огромна мощ на витамини. Витамините от група В се грижат за здравето на нервната система, усъвършенстват метаболизма и прибавят сила. Бразилските орехи са източник и на витамин Е – мощен антиоксидант, който защищава от свободните радикали, което е изключително значимо за нашата кожа.
Маслото от тези ядки се употребява като козметично средство, тъй като е натурален емолиент, който защищава кожата от изсушаване.

Консумация на бразилските орехи

Най-лесният метод е да употребявате бразилските орехи, като ги консумирате като засищаща закуска (не забравяйте да не прекалявате с количеството им). Може да третирате тези ядки като капсули, които приемате по 2-3 броя на несъмнено време.

Но защото тези ядки са доста апетитни – освен поради мекия усет, само че и поради приятната хрупкавост – те са чудесни и нарязани в салата, мюсли, десерти и като добавка към плата със сирена и алено вино. Те се употребяват в кухните по целия свят за сладки и солени ястия: за печене на торти, плънки и пълнежи, както и за подготвяне на сладко и питателно фъстъчено масло.

Освен в кухнята, се употребяват и в козметичната промишленост, защото имат страховит резултат върху кожата. Подпомагат нейната регенерация толкоз съвършено, че се предлагат след скорошни лекувания и интервенции.

Масло от бразилски орех!

Бразилските орехи се употребяват в козметичната и парфюмерийната промишленост, като изключително скъпо е изцеденото от тях масло, което е натурален емолиент. Предпазва кожата от изсушаване и стареене, защото изобилстващите в нея мастни киселини и витаминът на младостта – витамин Е, подкрепят организма в битката със свободните радикали.

Маслото от бразилски орех подкрепя регенерацията на кожата, даже и след изгаряния, заради което се употребява за унищожаване на белези, лекуване на следоперативни рани и акне.

Освен, че маслото от бразилски орех подхранва и подмладява кожата, като усъвършенства нейния тонус, то е отлично и за суха коса и чупливи нокти. Добавя се към балсами и шампоани, които усъвършенстват положението на косата и даже форсират процеса на напредък!

Освен че потребните му свойства служат на хубостта ни, маслото от бразилски орех се употребява и за изработката на парфюми.

За страдание многочислените качества на маслото, както и самите ядки, доведоха до несъразмерна употреба от хората. Все по-често дърветата се изсичат, и от тях се вършат извънредни мебели, което ще докара до изгубването на този тип. Затова дано ценим всеки бразилски орех, тъй като той е извънредно скъп и потребен естествен подарък!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР