Всеки трети понеделник на януари в САЩ се отбелязва Денят

...
Всеки трети понеделник на януари в САЩ се отбелязва Денят
Коментари Харесай

Денят в памет на Мартин Лутър Кинг: 10 неизвестни факта за него -

Всеки трети понеделник на януари в Съединени американски щати се отбелязва Денят в памет на Мартин Лутър Кинг-младши, герой за правата на чернокожите американци. Кинг е погубен през април 1968 година Въпреки че от гибелта му изминаха повече от 50 година, доста специалисти считат, че битката против бедността и неравенството, на която той посвещава живота си, е настояща и през днешния ден.

Ето 10 малко известни обстоятелството за живота и наследството на Мартин Лутър Кинг-младши, събрани от Би Би Си.

Речта на Мартин Лутър Кинг " Имам една фантазия " е импровизация

През 1963 година Кинг изнася тирада от стъпалата на Мемориала на Линкълн по време на по този начин наречения Марш за работа и независимост във Вашингтон. Певицата Махалия Джаксън е на сцената с него. По средата на речта му тя изкрещява: " Разкажи им фантазията си, Мартин! "

След този апел Кинг, който се е отдръпнал от една от предходните си проповеди, произнася тирада за своето виждане за американската фантазия, за това по какъв начин мечтае да живее в страна, в която всички жители имат равни права и благоприятни условия.

" Мечтая да пристигна ден, в който четирите ми деца ще живеят в страна, в която няма да ги съдят по цвета на кожата им, а по качествата на характера им. Мечтая си за това през днешния ден! ", споделя Кинг.

По-късно тази тирада е приета от Американското сдружение за обществени речи за най-хубавия образец за ораторско изкуство на 20-ти век. Сега тя е известна в целия свят като " Имам една фантазия ".

Лерон Мартин, шеф на Института за проучвания и обучение " Мартин Лутър Кинг ", счита, че тази фантазия към момента е надалеч от цялостното си реализиране.

" Тази фантазия за тъждество е типично американска. Въпреки унижението, което претърпя, той съумя да покаже на всички по какъв начин задачите му подхождат на американските идеали ", споделя той.

Поначало го назоваха Кинг

Роден е на 15 януари 1929 година и е кръстен на татко си - Майкъл Кинг. Шест години по-късно Майкъл Кинг-старши пътува до Германия, където научава за лидера на протестантската реформация Мартин Лутер. Твърди се, че го е уважавал дотам, че когато се завръща вкъщи, публично трансформира името си и това на сина си на Мартин Лутър Кинг.

Кинг взема решение да стане просветител още в колежа

През 1944 година 15-годишният Мартин Лутър Кинг-младши се записва в колежа " Морхаус " в Антанта, столицата на Джорджия. Няколко генерации от семейство Кинг са приключили това влиятелно образователно заведение за афроамериканци.

Бъдещият лидер на битката за цивилен права не се откроява измежду студентите, само че годините в Морхаус разсънват у него буйното предпочитание да се бори за обществено и политическо тъждество. По време на следването си взема решение да стане просветител.

Мартин Лутър Кинг е бил задържан 30 пъти

По данни на неправителствената организация The King Centre (Център за ненасилствени дейности за обществена смяна " Мартин Лутър Кинг-младши " ) Кинг е бил задържан 30 пъти през 13-те години, в които е бил водач на придвижването за цивилен права.

Обвиненията се свеждат до нередности при организирането и провеждането на гражданските митинги. Може да се каже, че правоприлагащите органи се придържаха към него съвсем непрекъснато.

През октомври 1960 година той още веднъж е в пандиза след седяща стачка в повсеместен магазин в Атланта. Оттам той написа писмо до брачната половинка си Алберта (Корета), което съдържа следните редове: " Вярвам, че страданията, през които минава нашето семейство, ще оказват помощ животът в Атланта, Джорджия и Америка да стане най-малко малко по-добър. "

Мартин Лутър Кинг написа пет книги

Кинг написа пет книги и разгласява няколко сборника с писма и проповеди.

През 1964 година е оповестена книгата му " Защо не можем да чакаме ". Той споделя за събитията, довели до акцията за унищожаване на сегрегацията в град Бирмингам, Алабама.

(След това държавното управление на щата Алабама получава правосъдно решение, което афишира за противозаконни всички прояви на гражданско непокорство. Кинг и други водачи вземат решение да продължат митингите. Той е задържан, а затворническите управляващи не му разрешават да се обади на брачната половинка си, която таман чака четвъртото им дете. Разрешението е обещано едвам откакто Кинг се обръща към президента Кенеди).

Беше почитател на " Стар Трек "

Нишел Никълс, първата изпълнителка на ролята на лейтенант Ниота Ухура в научнофантастичния ефирен сериал " Стар Трек ", споделя по какъв начин един път била помолена да се срещне с индивида, за който се говорело, че " е най-големият ѝ почитател ". Този човек се оказва Мартин Лутър Кинг. Запознанството се състои на гала по връчване на награди на фондация " Телевизионна академия ".

По това време Никълс взема решение да напусне сериала, само че Кинг е изрично срещу и я убеждава да не се отхвърля от емблематичната роля.

" Той сподели - за първи път по малкия екран ни виждат такива, каквито би трябвало да ни виждат всеки ден: умни, почтени и красиви хора... хора, които летят в космоса ", спомня си Никълс.

" В този миг разбрах, че всяка негова дума е истина. И в този миг започнах да виждам света по друг метод ", признава актрисата.

Никълс играе ролята на Ниота Ухура още доста години.

През 1958 година е атакуван от жена с нож, само че й прости

През септември 1958 година Мартин Лутър Кинг подписва копия от последната си книга " Стъпка към свободата " в Харлем, афроамерикански квартал на Ню Йорк.

Една жена се доближава до него и откакто се твърди, че в действителност е Мартин Лутър Кинг, го намушква с 18-инчов нож. По-късно е открито, че тя страда от психологично заболяване.

Лекарите настояват, че Кинг е бил на косъм от гибелта, само че ножът по знамение е пропуснал аортата му. След като научава, че дамата, направила нападението, е болна, той декларира, че " не ѝ се сърди ", само че я приканва да потърси здравна помощ.

Майка му също е била убита

На 30 юни 1974 година, шест години след убийството на Мартин Лутър, 23-годишен мъж прострелва майка му Алберта Уилямс Кинг. Това се случило в баптистка черква по време на работа, на която тя свирела на орган.

Убиецът е наказан на гибел, само че по-късно присъдата е сменена с пожизнен затвор. Отчасти присъдата е смекчена, защото семейство Кинг постоянно се е застъпвало за унищожаване на смъртното наказване.

Мартин Лутър и Корета Кинг заплащат медицинските сметки на майката на Джулия Робъртс

През ноември предходната година известната актриса Джулия Робъртс е интервюирана от журналистката Гейл Кинг (тя не е родственик на Мартин Лутър Кинг). В него тя разкрива по какъв начин семейство Кинг е платило болничните ѝ сметки. Тя добавя, че Робъртс и Кингс се сближават, откакто родителите ѝ водят децата на Мартин Лутър и Корета в актьорското им учебно заведение в Атланта.

Така се случва, че родителите на Джулия Робъртс се оказват в затруднено финансово състояние и не могат да си разрешат да платят сметката от болничното заведение, в която майка ѝ е родила. На помощ им се притичват " кралете ".

Убит е на 39-годишна възраст

Мартин Лутър Кинг е погубен на 4 април 1968 година, когато е единствено на 39 година Борбата му за цивилен права и расово тъждество продължава единствено 13 година

Но за това малко време той съумява да реализира по-голям прогрес в расовото тъждество в Съединени американски щати, в сравнение с през предходните 350 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР