Всеки познава тази чудна смесица от бишкоти с дъх на

...
Всеки познава тази чудна смесица от бишкоти с дъх на
Коментари Харесай

Тирамисуто - измислено, за да те изстреля

Всеки познава тази чудна комбинация от бишкоти с мирис на кафе и какао, разтапяща се в устата с усет, който не може да остави никого апатичен. Особено когато всички сетива жадуват за нещо хубаво и сладко.

Но дали всеки знае къде и по какъв начин се е появила тази невероятна рецепта на щастието?

Както и различен път се е оказвало, пътят на кулинарните творения е сложен за следене. Но за тирамисуто едно нещо е несъмнено - името му идва от Италия. Изписването му на италиански е tirami sù, което значи вдигни ме нависоко, изстреляй ме - в метафоричен смисъл - да оправиш настроението на някого, да го въодушевиш и зарадваш.

Основата на тирамисуто е формирана от яйца, захар, студено кафе, маскарпоне, алкохол (Марсала или Амарето - за накисване на меки бисквити) и какао на прахуляк. Приготвени поотделно, тези съставки се наслагват една след друга на обособени пластове.

 Тирамису в чашките Снимка: Храна за Душата

Перфектен стопроцентов италиански десерт! Но въпреки всичко по какъв начин стартира историята на тирамисуто? Никой не знае сигурно това, което дава опция да се родят разнообразни митове.

Според първата тирамисуто е измислено в Тоскана в края на 16 век. Създали го особено за визитата на великия херцог на Тоскана Козимо III Медичи. Той толкоз го харесал, че тирамисуто станало негов обичан десерт и той го популяризирал из цяла Италия, въвеждайки го в двора на Флоренция. Там към първичната рецепта добавили и маскарпоне.

През 18 век десертът се популяризирал отвън границите на Италия, с помощта на създатели, които описали рецептата в готварски книги. Разказва се, че по време на Ренесанса венецианците предложили тирамису на любовниците си, с цел да им дадат повече сили, защото го считали за афродизиак. Говори се, че и венецианските проституки, които работели в града, си купували тирамису, с цел да се заредят с сила.

 Торта тирамису

Другата легенда за тирамисуто е надалеч по-прозаична. Според нея великият десерт е резултат от хитрост, прилагана, с цел да не отиват на боклука студеното кафе и остатъците от сладкиши. Към тях били добавяни малко ликьор, с цел да омекоти сладкиша и всичко това било покривано с крем или с маскарпоне.

С течение на времето тирамисуто се е преобразило в разнообразни предписания - такива с разнообразни бисквити или с добавяне на плодове. Могат да се открият и предписания за тирамису с шоколад. Въпрос на усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР