Всеки пети руснак, който е бил мобилизиран в Украйна, е

...
Всеки пети руснак, който е бил мобилизиран в Украйна, е
Коментари Харесай

Оцеляват само по няколко седмици: руските жертви в Украйна

Всеки пети руснак, който е бил мобилизиран в Украйна, е починал в границите на два месеца след приемане на призовката. Това са пресметнали публицисти от изданието " Важные истории " (или iStories) и проверяващата група Conflict Intelligence Team (CIT) в взаимно изследване, основано върху данни от отворени източници за близо 3000 мобилизирани руснаци, загинали между 21 септември 2022 и 1 септември 2023 година. Точната дата на гибелта е известна при 1900 от жертвите. Според изследването минимум 130 военнослужещи са били убити в първия месец след мобилизацията. Средно починалите съветски бойци от листата умират след 4 и половина месеца. Само " малко на брой от починалите през първата година " са издържали на фронта над 11 месеца.

Кога са паднали най-вече жертви 

Най-интензивни предвид на броя жертви са били есента на 2022 година и пролетта на 2023 година. " Още през есента част от хората попаднаха в месомелачката в региона на Сватово и Кремена, където имаше нужда от незабавно затваряне на пробива. В началото се запушваха дупки, с цел да се предотврати незабавно рухването на фронта и да се насити той с жива мощ. Рекордът от призовката до гроба е единствено няколко дни ", пишат анализаторите.

Над половината починали мобилизирани от листата са били сред 30 и 45 години, показва се още в проучването. Най-младият боец е бил на 19 години, а най-възрастният - на 62 години.

Къде са починали мобилизираните

Според проверяващите журналисти най-мащабната загуба за съветската войска през войната е била при офанзивата на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по постройката на учебното заведение в Макеевка през нощта на 1 януари 2023 година. Руското командване било настанило там мобилизирани военнослужещи. През онази нощ са починали минимум 139 бойци единствено от Самарска област, пишат " Важные истории " и проверяващата група Conflict Intelligence Team. Това число е много по-високо от оповестеното от съветското Министерство на защитата, което призна за гибелта на едвам 89 души. Украйна, от своя страна, заяви за към 400 починали.

На 24 октомври 2022 са били убити 47 руснаци, които са били мобилизирани към месец по-рано. Част от тях са убити при стрелбата край Нова Каховка в Херсонска област. Анализаторите допускат, че останалите може да са изгубили живота си в лагер в Червонопоповка. Десетки са починали и в региона на Донецк в разнообразни дни при сраженията към Бахмут и Угледар.

През годината от началото на мобилизацията съвсем всеки район в Русия е погребал най-малко един човек, изпратен на фронта след приемане на призовка, става още ясно от проучването. Семействата на мобилизираните в Свердловска област са получили най-вече вести за починали близки - над 200 души. Други над 100 мобилизирани са били заровени в Бурятия, Татарстан, Башкортостан, Самарска и Волгоградска области.

На 21 септември 2022 президентът Владимир Путин разгласи въвеждането на " частична готовност " в Русия. Според данни на Министерство на защитата мобилизираните са били общо 300 000 души.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Още 2 млн. бойци: Как Русия усили наборната възраст

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР