Всеки пети човек с увреждане има пожизнен ТЕЛК, като около

...
Всеки пети човек с увреждане има пожизнен ТЕЛК, като около
Коментари Харесай

Болнава нация: Всеки пети е с пожизнен ТЕЛК

Всеки пети човек с увреждане има доживотен ТЕЛК, като към 59 хиляди българи получават удостоверение за неработоспособност на година. Най-често хората се инвалидизират поради високо кръвно и инфаркти. Хората с доживотен ТЕЛК са 35 047 души, което е 21,5% от всички освидетелствани и преосвидетелствани, демонстрират последните данни на Националния център по публично здраве и разбори. Той се дава най-вече възрастни хора, които са се пенсионирали с задоволително стаж и възраст. За тях Законът за здравето дефинира пожизнено решение.

Освен това от 2021 година над 110 болести към този момент дават опция на хората да се освидетелстват пожизнено. Това са положения, при които увредата се преценя като трайна и необратима. Сега здравното министерство ще разшири листата с още 31 болести.

Най-често обаче ТЕЛК се взима за 3 години Такова решение са получили 60 868 българи - 37,4% от тези с трайно понижена продуктивност.

През последните години хората с първично избрана трайно понижена продуктивност и степен на увреждане понижава. През 2004 година те са били 133 251 души, а през 2020 година към този момент са едвам 52 879. Всяко трето решение дава неработоспособност сред 50 и 70%.

“В същото време следва да се регистрира, че броят на освидетелстваните и преосвидетелствани лица е забележителен и през 2020 година е 162 886 души ”, написа в отчет на националния център.

Над 41% от тях са хората над 60 година, следвани от възрастовата група 50-59 години с 33,7%.

Най-често хората над 16 години взимат ТЕЛК поради заболяванията на органите на кръвообращението, като високо кръвно, инфаркт и прочие С такава експертиза са 32,3% от новите инвалиди, демонстрират данните на Националния център по публично здраве. Следват раковите болести с 24,5%, а заболяванията на костно-мускулната система и съединителната тъкан са 11,5 на 100.

На челните места се класират и нарушаванията на ендокринната система, разстройствата на храненето и обмяната на веществата и други

“Тази конструкция, с доста дребни съмнения, се резервира през последните 10 години ”, регистрират още здравните специалисти.

При децата до 16 година обаче най-честата причина са психологичните и поведенческите разстройства - 24%. Следват тези за вродените аномалии - 17,5%, и заболяванията на дихателната система - 16,1%.

3079 деца са били освидетелствани през 2020 година, като техният брой понижава през годините, сочат данните. Най-голям е броят и делът на децата със степен на увреждане сред 50 и 70% - 1238. Това е малко над 40%.

Всяко четвърто дете с ТЕЛК е със степен на увреждане 71-90%, а с най-тежката степен над 90% са 17,7%.

Най-големият брой прегледи на 10 000 здравноосигурени лица, осъществени от ТЕЛК, са в Габрово. В тази област решенията на ТЕЛК са 5147, което е съвсем три пъти над междинното за страната. Следват Перник с 4970 и Монтана - 2737 решения за неработоспособност.

В момента хиляди хора чакат с месеци, с цел да се преосвидетелстват. При някои от тях има закъснение и с година, а това значи, че през това време хората седят без приходи. Заради многото отсрочвания в медицинските експертизи около пандемията доста хора би трябвало да се преосвидетелстват поради изтекли периоди на решения за неработоспособност. Това води до в допълнение натоварване на лекарските комисии и липса на дати.

Омбудсманът Диана Ковачева от дълго време сигнализира за казуса, а нейните текстове бяха припознати от ГЕРБ и импортирани в Народното събрание, като към този момент минаха на първо четене в обществената комисия. Основната цел на законодателните промени е хората да не губят финансовата си поддръжка и пенсиите си до произнасянето.

Променят закона за хората с увреждания на ТЕЛК и НЕЛК. Освен това няма да се стопират и други техни права като безвъзмездни винетни стикери, персонална помощ, асистентска поддръжка, данъчни облекчения.

Какво още плануват измененията в Закона за хората с увреждания:

Ако човек подаде заявление за преосвидетелстване до 1 месец преди приключване на периода на решението му и ТЕЛК не успее да излезе с решение, това да се смята за закъснение. Така финансовата помощ ще продължи да се изплаща до издаването на новото експертно решение. Освен това се удължава и валидността на последното издадено експертно решение.

При определяне на краткотрайна нетрудоспособност за забавено решение се смята това, което не излезе в 14-дневен период от подаването на заявление, а при трайните увреждания - 30-дневен.

Ако новото решение дефинира тип и степен на увреждане, която води до понижаване или отпадане на отпуснатата финансова поддръжка или пенсия, хората няма да връщат получената сума допълнително. Те няма да възвръщат и парите, които са взели в интервала на обжалване на решението.

Ако решение на ТЕЛК се апелира в НЕЛК, то последните имат 14-дневен период да решат въпроса.

Промените няма да доведат до увеличение на разноските в държавния бюджет, тъй като тези права хората ги имат, просто ги получават със задна дата. А в тази ситуация приказваме за една по-добра организация - да ги получават в точния момент, тогава, когато имат действителна потребност от тях, изясни омбудсманката.

Социалното министерство обаче има известни запаси.

“С предложенията се дава опция от тази тип поддръжка да се възползват и лица, чийто здравословно положение към този момент не допуска трайно увреждане и по този метод се дава опция за злоупотреби и разходване на забележителен запас за сметка на държавния бюджет. Като на никое място в законопроекта и в претекстовете не излиза наяве какъв ще е размерът на тези лица, които следва да бъдат подкрепени с избраните типове поддръжка както по Закона за хората с увреждания, по този начин и по другите нормативни актове след служебното удължение на техните права ”, написа в мнението му.

Бизнесът желае промяна - единствено 105 хиляди хора с увреждания работят

Хората с увреждания у нас са 654 547 души. От тях към 105 хиляди работят, като в бюрата по труда са записани към 12-15 хиляди души.

“През последните години бяха подхванати редица ограничения, включително данъчни облекчения, обезпечаване на запас по разнообразни стратегии и ограничения за секване на злоупотребите с инвалидните пенсии, краткосрочните компенсации за краткотрайна нетрудоспособност, придобиване права за обществени помощи и услуги и удължение на междинния ефикасен трудов живот в изискванията на изострящата демографска и мигрантска рецесия. Независимо от това, остава извънредно невисок броят на хората с увреждания, които са включени в претовареност ”, е мнението на Българската стопанска камара.

Припомнят, че първи са предложили радикална промяна на настоящия модел на здравната експертиза, който е въведен през 50-те години на предишния век по руски пример.

Настояват да се вкара Международната подредба на човешката функционалност, здравето и уврежданията на СЗО (ICF). Искат и цялостна електронизация на освидетелстването посредством единна осведомителна система на здравното министерство и интеграция на регистрите на Министерство на здравеопазването и Национален осигурителен институт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР