Всеки, който разправя как служебното правителство или това преди служебното,

...
Всеки, който разправя как служебното правителство или това преди служебното,
Коментари Харесай

Юлиан Попов: След 20 г. лошо водена икономика, да не се чудим защо цените са високи

" Всеки, който разправя по какъв начин служебното държавно управление или това преди служебното, или това преди него, или другото преди него е провокирало инфлация в България се занимава с най-обикновен необразован популизъм по Главната или на Мегдана и или плаши гаргите, или се пробва с шепа трици да хване няколко маймуни, да гласоподават за него ", написа Юлиан Попов.

Думите му явно са имитация на думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който и в деня на Съединението даде обещание, че ще върне цените на бензина, нафтата, метана, " тъй като знаем и 12 години сме го правили ". " Ще върнем цената на тока в границите, в които сме го държали 12 години. ", даде обещание Борисов, който дружно с други представители на партията, сервира венци и цветя пред паметника на Съединението в Пловдив.

Попов е някогашен длъжностен министър на Околната среда и водите и е един от най-авторитетните представители в Европа по тематиката за трансформацията на енергетиката към по-устойчиви свъременни други възможности.

Политици се замерят с обвинявания за това, кой е докарал високите цени. Нека да внесем малко изясненост, споделя Попов и продължава:

" Високата цена се състои от три неща: какъв брой е висока; можеш ли да си я позволиш и доста ли би трябвало да си купиш от скъпото или малко. Затова би трябвало да питаме освен за какво цените са високи, само че и за какво българинът е на такова състояние, че за доста хора високите цени натискат крепко ножа в кокала. "

Дереджето на българина е резултат от 10 или 20 години мижава и доста страхливо водена стопанска система.

Високата цена на самун, електричество, месо е резултат на първо място от външни фактори, да не кажа единствено от външни фактори, продължава Попов.

Основните са (а) разрушените от Ковид вериги на доставяне, (б) внезапното и безредно възобновяване след Ковид (в) операцията на съветските газови доставки от втората половина на 2021 и (г) войната на Путин против Украйна, в която той изцяло ликвидира " Газпром " и активизира за военни цели енергийния експорт на Русия.

Има обаче една друга страна - какъв брой устойчива е България на тези удари.

По отношение на силата - не доста. Причината е, че българинът живее в енергийно неефективно жилище, а и цялата българска стопанска система е енергийно най-неефективна в Европейски Съюз, написа Попов. Според него българинът е заставен да купува доста повече от скъпото, в сравнение с германецът или австриецът.

Другата страна на цените, на която той обръща внимание е обществена политика. По думите му и нас в обществени действия се наливат средства, а не се влагат. Бедният българин не е предпазен и на него не му се оказва помощ да излезе от дъното.

" Големият проблем е ниската обществена резистентност на страната, накърнимост и чупливост, които са трупани посредством несръчност, обири и боязън в продължение на най-малко едно десетилетие, а по-скоро две или три. Може и повече. ", споделя той.

" Тук стигаме до един фундаментален проблем, обвързван със защитеността от инфлацията и с благоденствието на българския жител - образованието. България е на безспорното дъно в съвсем всяка просветителна статистика, която можете да си визиите - стандарти на просветеност, следдипломно образование, достъп до интернет, присъединяване на възрастни в образование през целия живот, дял Брутният вътрешен продукт за обучение, дял Брутният вътрешен продукт за научни проучвания и какво ли още не. Няма по какъв начин да седиш край пясъка и да чакаш нещо да поникне без даже да си хвърлил и едно зърно. ", продължава Юлиан Попов.

" Когато ви почукат на прозореца или на тв приемника, да ви кандърдисат да гласувате, задавайте два въпроса. Първо, какво тъкмо ще направиш, с цел да е по-поносима зимата. Ясно и съответно.

Второ, по какъв начин ще измъкнеш България от блатото на неграмотността, с цел да се върнат децата ми от чужбина. Защото другояче няма да се върнат, а ще ми пращат по 200 евро на месец, до момента в който ми пристигна края в някоя пропита от корупция болница, в която би трябвало да си занеса чаршафи и да си платя за кръв ", споделя Попов.

Единственото " полуположително нещо " съгласно него, е че България има постоянна макроикономика - невисок дълг и валутен ръб, което разрешава страната да бъде поддържана в стопански устойчива антисолидарна бедност.

С други думи България няма да се срути, държим се.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР