Всеки, който през последните три дни е следил преговорите за

...
Всеки, който през последните три дни е следил преговорите за
Коментари Харесай

Петков и Василев върнаха диалога, ИТН добави експертизата

Всеки, който през последните три дни е следил договарянията за сформиране на държавно управление, е забелязал две неща - самодейността и диалогичността е в " Продължаваме промяната ", а експертизата - в Има Такъв народ.

Факт е, че след месеци на обилие от раздразнения и недостиг на разговор само Кирил Петков и Асен Василев съумяха за съберат 4 партии на диалога за бъдещето на България и то в разговор по съответни управнически решения. Успешната формулата за тях обаче в огромна част от случаите излезе от Има Такъв Народ.

Един от образците за това е, че чаканият от години принцип на безмълвното единодушие най-сетне ще бъде въведен. За това си стиснаха ръцете четирите партии, участващи в договарянията за държавно управление - " Продължаваме промяната ", Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България. Предложението е на партията на Слави и бе утвърдено от работната група в бранш " Икономика ".

Почти всички експертни оферти, направени от топ финансиста Любомир Каримански бяха признати от останалите партии. Сред тях са все неща, които бизнесът от дълго време чака. На първо място смяна в законовите разпореждания за превъзмогване на междуфирмената задлъжнялост. Създаване на обединен указател с нередовни платци. Гарантиране на навременните заплащания от страна на страната и общините към бизнеса.

Ще има смяна в Търговския закон за правно застраховане на другите стадии във финансирането на започващите компании. Промяна в Закон за обществените поръчки пък ще обезпечи бистрота и проследимост на критериите, осъществяването и контрола на поръчките - опростено и транспарантно избиране на най-хубавите снабдители за активността.

Сред най-чаканите от бизнеса промени е въвеждането на изцяло електронно обслужване и систематична обработка на информация в обществената администрация целящо: “едно гише за всичко “. Ще бъде основана цифрова платформа, посредством потребление на изкуствен интелект, за улеснение на бизнеса при търсене и кандидатстване по европейски стратегии и планове.

Експертизата на Има Такъв Народ пролича и в бранш " Енергетика ". Прекратяване на плана „ Белене “ и продължение на плана за създаване на нови блокове на територията на АЕЦ " Козлодуй ", предложи безспорният енергиен познавач Иван Хиновски. Той разви концепцията на Има Такъв Народ на мястото на площадката на АЕЦ " Белене " да бъде построен цех за произвеждане на зелен водород. България остава нуклеарна страна, ще развива АЕЦ " Козлодуй ", съобщи Асен Василев след диалозите. В тях бяха признати предложенията на Има Такъв Народ за незабавни обезщетения на бизнеса поради високите цени на тока.Пълно единогласие имаше по предложенията на Има Такъв Народ в бранш земеделие, направени от Пламен Абровски. Акцент в тях са тласъците за родните производители. В другите категории артикули към този момент ще има разграничение на пресни и свежи плодове и зеленчуци. Ще бъде развита политика за качество. Ще бъдат основани предпазени наименования като да вземем за пример „ самоковски картоф “, „ смилянски фасул “ и други, посредством които да се добави стойност.

Изцяло в помощ на земеделските производители е предлагането страната да сътвори в границите на земеделското министерство профилирано звено, което да се занимава с намиране на пазари. То би трябвало да работи в тясно съдействие с икономическите аташета на България. За да се осъществя концепцията обаче ще има спомагателни диалози за съдействие с Министерство на стопанската система.

Цялостната стратегия на Има Такъв Народ в земеделието включва още усилване конкурентоспособността на българското пчеларство, разпространение на пчелните артикули и повишение информираността в популацията, с цел да се насърчи потреблението им, за поощряване на тяхната консумация, възобновление на лозарството, навсякъде залесяване.

В бранш " Правосъдие " най-чаканите от хората и бизнеса промени, също пристигнаха от специалистите на Има Такъв Народ. По тяхно предложение ще стартира работата по правене на нов закон за частния банкрут. А с цел да се усъвършенства достъпът до правораздаване ще бъде ревизиран размерът на държавните такси.

Верни на правилото си за битка с корупцията и цялостна промяна на правосъдната система юристите на Има Такъв Народ реализираха единодушие за промени във Висшия правосъден съвет, които да включват вероятно унищожаване на парламентарната квота. А също по този начин - закриване на профилираните съдилища и реформиране на регулаторните органи – Комисия за защита на конкуренцията, КФН, КЕВР, КРС посредством промени в секторното законодателство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР