Всеки, който по някаква причина е близък или част от

...
Всеки, който по някаква причина е близък или част от
Коментари Харесай

Пет години приказка за стълбата за Лозан Панов

Всеки, който по някаква причина е непосредствен или част от правосъдната система, помни датата 11 декември 2015 година, написа в коментар " Правен свят ".

Тогава група съдии, облечени в тогите си, и под предводителството на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, излязоха на стълбите на Съдебната палата в София в символ на митинг към страната и в поддръжка на правосъдната промяна.

Любопитно е да се напомни, че ден по-рано различен, единствено че “граждански ” митинг, изиска и прогласи някогашния правосъден министър, а в този момент водач на антиправителствената партия “Да, България ” Христо Иванов, за министър председател на страната.

На 11 декември 2015 година ръководителят на Върховен касационен съд, като се изключи че поведе похода против системата, по чийто върхове е добре известно по какъв начин беше конфигуриран, изрече и паметните думи “Не на страха! ”. Този бе и заветният миг, в който в правосъдната система от този момент до през днешния ден се роди настрана от всички останали магистрати лоби, което и до в този момент бленува цялостен надзор над правораздаването във всичките му проявления. Не е инцидентно, че и през 2020 година, четири години след паметния 11 декември, главен идеолог на въпросното лоби е точно някогашният правосъден министър Христо Иванов.

Наскоро, тогавашният “лидер ” на митингите в тоги на стълбите на Съдебната палата Лозан Панов изрече някои много тежки думи по адрес на свои сътрудници съдии, правейки внушения и разнищвайки техните кариери като една класическа бъбрица, единствено тъй като съответните имена, на съответните магистрати стояха под решение, което ръководителят на Върховен касационен съд очевидно не харесва.

Става дума за висшите съдии Любомир Гайдов, Николай Гунчев и по-специално Десислава Стоева. В обществената си изява, направена от трибуната на личната медия на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, Лозан Панов направи дисекция на професионалното развиване на тримата свои сътрудници, като най-голямо внимание бе отделено на арбитър Стоева, за чийто кариерен напредък ръководителят на Върховен касационен съд описа на публиката с необикновен възторг и подробност.

Дали поради къса памет, или по други аргументи, само че в изявите на Лозан Панов не се съдържа нито дума за шеметните кариери на част от поддръжниците му от стълбите на Съдебната палата през 2015 година, макар неистовите му опити другояче да се покаже като пръв герой за истина, правдивост и храброст.

Проверка на “Правен свят ” сподели, че измежду съидейниците на ръководителя на Върховен касационен съд от онази зима може би няма подобен, който за четири години да не се е издигнал по върховете на системата, въпреки мощните думи от стълбите на Съдебната палата и макар мъченическите маски.

А ето и съответните образци – Светослав Василев, през 2015 година е арбитър в Софийския областен съд (СРС), само че внезапно се оказва командирован в Търговско поделение на Софийския градски съд (СГС). Интересното в тази ситуация е, че арбитър Василев скоропостижно печели конкурс за Гражданско поделение на Софийски градски съд, само че и до ден сегашен не освобождава мястото си в Търговското поделение.

Подобна е ориста и на Владимир Вълков - командирован дълги години в Софийски градски съд, настанен в Търговско поделение на Софийски градски съд от тогавашния ръководител Калоян Топалов, макар че е класиран след няколко състезанието в Гражданско поделение, продължава да стои в Търговско. Именно Калоян Топалов бе и ръководителят на Софийски градски съд, който прибързано абдикира от поста си, подавайки оставка, без да даде никакво пояснение за това, след което се записва като юрист.

Кариерен трамплин употребяват и съдиите Александър Ангелов, през 2015 година арбитър в СРС, а в този момент част от Софийски градски съд, както и Райна Мартинова - някогашен претендент за член на Висш съдебен съвет, заместител на сегашния общински консултант от партията на Христо Иванов – Методи Лалов в тогавашния му мандат като ръководител на СРС, след този случай я командироват в Софийски градски съд.

Бившата заместничка на ръководителя Калоян Топалов – Десислава Попоколева – арбитър от Софийски градски съд, която отчетливо в годините стачкува против всяка форма на ръководство на съда, друга от тази на Топалов, към този момент се намира във Върховния касационен съд (ВКС).

Скок в кариерите си вършат и съидейниците на Лозан Панов, Златина Рубиева, Джулияна Петкова и Атанас Атанасов, които от Софийски градски съд, някак си бързо минават в Софийския апелативен съд (САС), последният през командироване персонално от ръководителя на Върховен касационен съд.

Не на последно място, само че като най-цветущ образец идва кариерният напредък на арбитър Десислава Добрева, която за четири години като че ли направи троен дебелак до най-високото равнище в системата. През 2015 година арбитър Добрева е част от Софийски градски съд, по-късно заема място в Търговско поделение на САС, само че на часа е командирована от Лозан Панов във Върховен касационен съд.

За осведомените с историята, изложеното дотук надали ще се яви изненада, само че е извънредно значимо въпросът: “Всички ли са маскари или единствено тези, дето не са от нашите ”? – в последна сметка да откри своя отговор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР