Всеки иска повече клиенти и повече пари в своя бизнес.

...
Всеки иска повече клиенти и повече пари в своя бизнес.
Коментари Харесай

Успехът, сигурен и предвидим - 7 стъпки за растеж на малкия бизнес

Всеки желае повече клиенти и повече пари в своя бизнес. Действителността обаче е друга: множеството притежатели на бизнес работят доста, само че в това време страдат от липса на задоволително клиенти, от непостоянни доходи и изпитват неустановеност за бъдещето. Какво да направиш, с цел да решиш уравнението с плашещи незнайни в твоя изгода? В работата си със стотици притежатели на бизнес забелязах, че има 7 основни стъпки, които вършат резултатите предвидими и които водят до растеж за рекорно малко време.

Стъпка №1: Изгради настройка за резултати

Всичко стартира от това дали имаш настройка, която притегля бизнес към теб, или противоположното. Нека си зададем въпроса: какво ще стане, в случай че на 10 бизнес притежатели от един отрасъл дадем „ съвършения “ маркетингов проект, който обезпечено удвоява? След една година най-вероятно един в действителност ще е удвоил бизнеса си, а останалите 9 ще са си там, където са и през днешния ден. И повода да не са постигнали резултат ще е обвързвана с това, че най-вероятно изобщо няма да са приложили този маркетингов проект. Вероятно тези притежатели на бизнес ще са се стопирали от доста подозрения, страхове, или чувството, че не са „ съвършено подготвени “ и по този начин и няма да са въвели множеството неща.

Стъпка №2: Управлявай фокуса си, планирай времето

Повечето притежатели на бизнес са доста заети, само че в това време нямат резултатите, които желаят. Причината? Заети са с неправилните неща. Ако си един от тях, задай си въпроса: „ Аз съм ангажиран, само че с какво? “ Решението не е в трикове по какъв начин да работиш по-бързо и да свършиш повече работа, тъй като, колкото по-успешен ставаш, толкоз повече няма да ти стига времето. Това, от което се нуждаеш, е система на обмисляне, която да ти подсигурява, че твоят фокус всяка седмица е в действителност ориентиран към значимото за теб и твоя бизнес.

Стъпка №3: Определи идеалния си клиент

Когато знаеш кой е твоят клиент, ти ще знаеш и къде да го намериш. Под „ къде да го намериш “ имам поради да определиш местата където твоите идеални клиенти към този момент са събрани в огромен размер. Така маркетингът ти става по-евтин и по-ефективен. И още – ще можеш да отправиш грабващо обръщение към този клиент, което е идната стъпка.

Стъпка №4: Позиционирай се с грабващо маркетингово обръщение

Това е допустимо, единствено в случай че преди този момент знаеш кой е твоят съвършен клиент. Ако се опитваш да работиш „ за всички “, посланието ти ще бъде доста общо и няма да притегля клиенти към теб. Обратно, когато знаеш добре своя съвършен клиент, ти можеш да се обърнеш в твоето обръщение непосредствено към неговите потребности, стремежи, проблеми и да му предложиш и решенията, които търси. Когато се позиционираш като решение за твоя клиент, а не като „ стока “, всичко се трансформира – ти привличаш повече евентуални клиенти и към този момент можеш да работиш и на по-високи цени.

Стъпка №5: Генерирай поток на нови клиенти

Едно е да привличаш клиенти по един или два канала и напълно друго – по 8 или 10 разнообразни канала. Когато използваш единствено 1-2 канала, ти си мощно подвластен от тях. Когато привличаш клиенти по 10 канала, даже и някой да спре да работи за теб, това не е съдбовно за бизнеса ти. Привличането на клиенти по доста канали ти дава опция да достигнеш до повече хора, само че въпреки това – дава опция един и същи евентуален клиент да те види на доста места. А когато си на доста места, се основава чувството, че това, което предлагаш е качествено и работи.

Стъпка №6: Усъвършенствай процеса на продажби

ОК, към този момент знаеш кой е твоят съвършен клиент, имаш грабващо обръщение и то доближава по доста канали до доста евентуални клиенти. Ако обаче не успяваш да затвориш с резултат срещите с тези евентуални клиенти, резултатът ще е същият – още веднъж ще страдаш от липса на клиенти. Затова е значимо да създадеш и търговски скрипт – авансово премислен работещ „ сюжет ”, който прави резултата от срещите ти предвидим.

Стъпка №7: Изгради системи в бизнеса

Дори и в този момент да стартираш, е значимо да мислиш и да работиш по построяването на системи в твоя бизнес. Системите са тези, които вършат резултатите предвидими и дават опция да направиш мащаб на бизнеса си. Когато имаш ясни процедури и правила по какъв начин се работи и имаш благонадежден екип, бизнесът ти не се нуждае от теб, с цел да действа. И това ти дава опция да имаш повече ваканции и то такива, в които същински се изключваш от работата, а не си непрекъснато с телефона и преносимия компютър под чадъра на плажа.

Когато въведеш тези 7 стъпки, всичко се трансформира: привличаш повече клиенти, имаш растеж на бизнеса си, печелиш повече пари и в това време, разполагаш с повече свободно време.

Александър Николов, бизнес съветник, www.DoubleYourBusiness.bg, особено за Мениджър Нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР