Всеки има индивидуална норма на потребление на вода. Препоръките за

...
Всеки има индивидуална норма на потребление на вода. Препоръките за
Коментари Харесай

Колко вода трябва да пием дневно? Не, не са 2 литра!

Всеки има самостоятелна норма на ползване на вода. Препоръките за 1,5 или 2 литра на денонощие не са предписание, а по-скоро ориентир. Как да преценим кое е оптималното количество вода за нас?

Определянето на дневната норма може да се пресметна доста елементарно, като се има поради, че женският организъм се състои от 50-55% вода, а мъжкият - от 60-65 %:

- денонощна норма за ползване на вода при дамите: 30 мл вода на кг тегло; 
- денонощна норма за ползване на вода при мъжете: 40 мл вода на кг тегло;

Формулата се образува на база физиологичните загуби, които понася организмът, с цел да обезпечи функционалностите си всекидневно.

Кога би трябвало да увеличим потреблението на вода и с какъв брой?


Количеството можем да изчислим, в случай че към горните индикатори прибавим:

- при подготовка: + 400-600 мл - когато сме физически дейни, ние се потим по-често. Загубата на течности би трябвало да се компенсира. Добре е да се пие вода освен по време на интензивността, само че и след нея.

- в горещите летни дни: + 400-600 мл - колкото по-топло е времето, толкоз повече течност отделяме посредством потта.

- при надморска височина над 2500 м: + 400 мл - аргументите са доста, някои от тях са по-честото уриниране и задъхването.

- при висока температура, повръщане, разстройство:+ 300-800 мл - организмът губи доста течности и салдото би трябвало да бъде възобновен, с цел да не се утежни положението ни. Повече вода би трябвало да употребяват и хората, които имат камъни в бъбреците или инфектиране на пикочния мехур.

- при бременност и кърмене: + 500 мл - за бременните дневната норма на вода е + 500 мл, а при кърмещите дами: + 500 мл до 1 л.

- при пиянство на кафе: + 500 мл на всяка чаша - продуктите, които съдържат кофеин, работят диуретично. 

- при консумация на алкохол, сокове, безалкохолни водата би трябвало да е в количеството поета напитка - в случай че изпием 250 мл сок можем да балансираме с 250 мл вода.

За да си създадем верен режим на ползване, можем да стартираме със 150 мл вода на час и последователно да усилваме това количество, с цел да влезем в личната си норма.

Текстът е съветван от доктор Мария Русинова, експерт по хранене и диететика, шеф на Банка майчина кърма.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР