Всеки гражданин на България на възраст до 40 години ще

...
Всеки гражданин на България на възраст до 40 години ще
Коментари Харесай

Искаш в казармата? Вече може!

Всеки жител на България на възраст до 40 години ще може да се запише на доброволна срочна военна работа. Такива промени в Закона за запаса на въоръжените сили одобриха депутатите на второ четене.

Доброволната работа в запаса е за период от 6 месеца, а доброволците ще получават заплащане против службата си и ще бъдат здравно и обществено обезпечени.

Срочна работа да се реализира два пъти годишно, като през военна подготовка да минават по 300 души на полугодие. Министерството на защитата предвижда, че разноските за това ще възлизат на към 8,3 млн. лева годишно. През първите 3 месеца доброволците ще получават начална и профилирана подготовка, а по-късно до края на службата си ще извършват задания във военните поделения.

Депутатите покачиха и пределната възраст за работа в доброволния запас за офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Ученици и студенти ще могат да минават и през военно образование за отбрана на Отечеството. Тренировките ще се реализират в часа на класа, в границите на не по-малко от общо 10 образователни часа за стадиите от избраните часове на класа. Учениците ще се образоват за асимилиране на познания и придобиване на умения, свързани със отбраната на родината, дейностите за оцеляване при рецесии от боен темперамент, както и за задачите и дилемите на въоръжените сили.

За студентите образованието ще може да се реализира в избираеми и/или във факултативни образователни часове. Студентите, които учат за  „ бакалавър “ и „ магистър “ и тези с висше обучение ще могат да аплайват във висше военно учебно заведение за придобиване на подготовка „ Офицер от запаса “. 

Обученията на учениците и студентите е за сметка на бюджета на Министерството на защитата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР