Всеки един от балканските премиери ще представи своята визия за

...
Всеки един от балканските премиери ще представи своята визия за
Коментари Харесай

Борисов пресметна: 30 млрд. евро инвестиции ще трябват за инфраструктура на Балканите

Всеки един от балканските министър председатели ще показа своята визия за транспортните коридори. Това ще се случи на среща в София, в четвъртък (1 март), заяви министър председателят Бойко Борисов. В полемиката ще взе участие и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Крайно време е да приказваме с числа и периоди за транспортните коридори. Цялата сума на вложенията в инфраструктура на Балканите ще коства 30 милиарда евро ", уточни Борисов, който взе присъединяване в капиталов конгрес за Западните Балкани, проведен от Европейската банка за възобновяване и развиване в Лондон.

Той регистрира, че на политическо равнище към този момент се виждат триумфи. И даде за образец разговора сред Сърбия и Косово. По думите му, в случай че районът желае да просперира, би трябвало да си оправим инфраструктурата и да притеглим вложения

"Коридор №8 е извънредно значим кулоар, който свързва Азия с Адриатическо море “, сподели българският министър председател.

Той добави, че цифровата конструкция ще коства 5 милиарда евро. "Ако нямаме бърз интернет, вложителите даже няма да приказват с нас ", счита Борисов.

"Всички тези планове ще са от полза на всички балкански страни, които ще бъдат свързани с съвременни автомагистрали и интернет “, акцентира министър председателят.

"Политическите срещи е редно да приключат, от тук нататък би трябвало да се разберем за лотовете и кой и по какъв начин ще ги финансира. Време е хибридното финансиране от другите банки да го осъществяваме и да почнем да строим ", акцентира Борисов и даде обещание да се бори за бързото присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз.

Според него с изключение на Англия, интерес към Балканите проявявали Русия, Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

В конференцията вземат участие водачи от всички страни от района – министър председателите на България Бойко Борисов, на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Основна цел на капиталовия конгрес е да събере водачите от района с евентуални вложители от целия свят и да бъдат разисквани опциите за привличане на повече поддръжка от частния, финансовия и обществения бранш за реализацията на стратегически инфраструктурни планове в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, отдадени на развиването и европейската вероятност на страните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР