Всеки един основен глобален климатичен рекорд беше счупен през миналата

...
Всеки един основен глобален климатичен рекорд беше счупен през миналата
Коментари Харесай

ООН: Всички значими глобални климатични рекорди бяха счупени през 2023 г.

Всеки един главен световен климатичен връх беше " строшен " през предходната година, заяви във вторник Световната метеорологична организация (WMO) към Организация на обединените нации, като ръководителят на организацията изрази особена угриженост за стоплянето на океаните и намаляващите морски ледове, съобщи Ройтерс.

Метеорологичната организация на Организация на обединените нации съобщи в годишния си  " Доклад за положението на световния климат ", че 2023 година е годината, в която бяха " разрушени " всички предходни върхове, свързани с " равнищата на парникови газове, температури на повърхността, топлота и киселинност на океана, повишаване на морското ниво, ледено покритие на Антарктида и топенето на ледниците ".

В отчета се показва, че

междинните температури са достигнали най-високото равнище от водените на доклад данни от 174 години насам,

освен това с ясно изразена разлика, достигайки 1,45 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища.

" Никога не сме били толкоз близо – въпреки и краткотрайно сега – до долната граница от 1,5°C на Парижкото съглашение за изменението на климата ", съобщи генералният секретар на организацията към Организация на обединените нации - Селесте Сауло, която пое поста през януари 2024 година

Температурите в океаните също доближиха най-високите равнища от 65 години,

като над 90% от моретата са изпитали горещи талази през предходната година, което е навредило на питателните системи, се показва в отчета на WMO.

" Общността на WMO алармира за алена паника в света ", предизвести тя, като добави: " Това, на което станахме очевидци през 2023 година, изключително с невижданото стопляне на океаните, отдръпването на ледниците и загубата на лед в Антарктика, е мотив за изключително безпокойствие ".

Не единствено 2023 година беше най-горещата година досега, само че

интервалът сред 2014 година и 2023 година беше най-горещото десетилетие в историята,

отбелязва WMO в своя отчет. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести, че измененията се " форсират " и добави, че избрани върхове " не са просто челни места в класациите, само че те ги чупят ".

Изменението на климата, провокирано от изгарянето на изкопаеми горива, съчетано с появяването на естествения климатичен модел `Ел Ниньо ", тласна света към температурни върхове през 2023 година Учените предизвестиха, че 2024 година може да бъде още по-лоша, като

температурите ще продължат да бъдат повлияни от " Ел Ниньо " през първите няколко месеците от годината.

Докладът на WMO регистрира огромно стопяване на антарктическия морски лед, като измереното пиково равнище на размразяване е с 1 милион квадратни километра под предходния връх - повърхност, почти еквивалентна на размера на Египет.

Тази наклонност, съчетана със стоплянето на океаните, което предизвиква разширение на водната повърхност, е съдействала за повече от

двойно по-голяма скорост на повишаване на морското ниво

през последното десетилетие спрямо интервала 1993-2002 година, се споделя още в отчета.

Затоплянето на океана е било съсредоточено в Северния Атлантик със междинни температури, които са били с 3 градуса по Целзий над междинните в края на 2023 година По-високите температури на океана засягат деликатните морски екосистеми и доста типове риби са избягали на север от тази зона в търсене на по-ниски температури.

Селесте Сауло, метеоролог от Аржентина, която даде обещание да укрепи световните системи за предизвестие за климатични бедствия, изрази вяра, че отчетът ще увеличи осведомеността за " жизненоважната нужда от увеличение на спешността и упоритостта на дейностите в региона на климата ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР