Всеки друг резултат (негативен) от гласуването на конституционните поправки ще

...
Всеки друг резултат (негативен) от гласуването на конституционните поправки ще
Коментари Харесай

Ковачевски: Отхвърляне на конституционните промени означава несигурно бъдеще за РСМ


" Всеки различен резултат (негативен) от гласуването на конституционните ремонти ще значи нестабилно бъдеще за страната. Днес, в случай че се отделим от Албания, Сърбия, Черна гора, никой не подсигурява по кое време и по какъв метод ще станем член на Европейски Съюз ".

Това съобщи министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски след срещата със заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати Габриел Ескобар, предава БГНЕС.

" Бъдещето на жителите не би трябвало да бъде пленник, изключително откакто са предпазени македонският език и еднаквост. С измененията в конституцията се вкарват други елементи от народи и се прави ясно разграничаване сред македонската нация и всяка нация, в това число и българската. Ситуацията сега е ясна и чиста, имам сериозна поддръжка за гласоподаване на конституционните промени. Блокирането на този развой ще бъде нездравословно и това може да се удостовери от всеки диалог, който се води с непознати дипломати. Като виждам какъв брой сложни решения сме вземали през цялата история, съм уверен, че и този път ще излезем спечелили ", добави министър-председателят.

Той упрекна опозицията и в това време благодари на специфичния представител за поддръжката на Съединените щати.

" Не е правилно, че държавното управление е на колене да моли интернационалните фактори да дойдат в Македония, с цел да окажат напън върху някои депутати да гласоподават за конституционни ремонти ", сподели Ковачевски.

" Днес тук е висшият представител на Съединени американски щати Ескобар, не е първото, нито последното му посещаване. В името на това другарство, на днешната среща обсъдихме какво сме постигнали до момента и какво можем да създадем в бъдеще. Да не забравяме, че ние сме скъп член на НАТО. Искам да изразя откровената си признателност за приноса на Съединените щати и за персоналния ангажимент на Ескобар за поощряване на районната непоклатимост на Западните Балкани ", посочи Ковачевски.

" Обсъдихме преди всичко процеса за пускане на конституционните промени, които Европейски Съюз и Съединени американски щати считат за основна и значима стъпка по пътя към Европейски Съюз. Това е същата позиция с позицията на обединението, водена от СДСМ, и същата с позицията на над 80% от македонските жители, които желаят да бъдат част от Европейския съюз ", добави министър председателят на РСМ.

По думите на Ковачевски, би трябвало да бъде обезпечен равномерен развой за пълноправно участие в Европейски Съюз ".

" Рамката за договаряния е документ, утвърден от всички членове и съдържа условия, които ние би трябвало да осъществим. Няма да има ново съглашение, нито има опция за предоговаряне на рамката, както споделиха някои политици, и тази изразителност се употребява все по-рядко след отговорите на политическите водачи в Брюксел ", акцентира Ковачевски на конференцията.

Според Ковачевски двустранните връзки с България са двустранни и няма да повлияят на процеса на европейска интеграция и най-важното съгласно него не може да има нови претенции в преговорната рамка.

" Ясно е и посланието от Съединени американски щати, което получихме след участието в НАТО, Македония би трябвало да стане член на Европейски Съюз, тъй като Европейски Съюз е единствената ни опция. Това е искане на жителите, те желаят децата им да останат у дома и да градят своето европейско бъдеще, желаят интеграция, а не изолираност ", заключи той.

Очаквайте детайлности.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР