Всеки ден стотици хиляди контейнери със стока пристигат в Европа.

...
Всеки ден стотици хиляди контейнери със стока пристигат в Европа.
Коментари Харесай

В "bTV разказва": Новият път на коприната и мястото на Балканите

Всеки ден стотици хиляди контейнери със стока идват в Европа. Голяма част от тях идват от Китай.

" Ако само целим да продаваме артикули, създадени в Китай на вътрешния пазар, това в действителност не е задоволително, с цел да задоволи този пазар. Китай се нуждае от другари ", казва Джоу Юе, съосновател и съсобственик на онлайн магазин за продажба на артикули от Балканите.

Легендарният път на коприната, който потегля от Китай, е считан за едно от чудесата на античния свят.
Благодарение на него се развиват връзките сред Изтока и Запада и процъфтява търговията. Той е знак на другарство и общо благополучие.

По отношение на главните транспортни средства Пътят на коприната се дели на сухопътен и морски.
Въпреки своите спадове във времето, той продължава да се развива. През последните 10 години Китай основава нови начинания по комерсиалните направления, които пресичат няколко континента. Днес те са наричани Новият път на коприната прочут публично и под името на самодейността " Един пояс - веднъж ".

" За да създадем по-тесни стопански връзки, да задълбочим съдействието и да разтеглим развиването в евро азиатския район, би трябвало да възприемем реформаторски метод и взаимно да изградим стопански пояс по Пътя на коприната. Това ще бъде огромно начинание, от което ще се възползват народите на всички страни по маршрута ", декларира Си Дзинпин през 2013 година по време на своя аудиенция в Казахстан.

Така той слага началото на инициативите, свързани с Новия път на коприната.

" На първо място " Един пояс – веднъж " подтиква икономическия напредък на страните по линията на самодейността. На второ място Китай разполага с един голям пазар от 1,4 милиарда души, 400 млн. от които са междинна класа, който е отворен за импорт на артикули от тези страни. И на трето място инфраструктурата в доста от тези страни е доста усъвършенствана с помощта на тази самодейност ", споделя Сю Сямин, зам.-директор на Института на морския път на коприната.

Стотици милиарди вложения в градежа на нова инфраструктура, железопътни линии, тунели, мостове в над 150 страни по света. Проект като никой различен. Това е най-значимата капиталова тактика в историята на света за стопански напредък и политическо въздействие.

" На Балканите имаме няколко сполучливи образци. В момента се построява високоскоростна железопътна връзка сред Белград и Будапеща от китайска компания. Китайски вложители закупиха Стоманения цех Смедерево в Сърбия. Първата автомагистрала в Черна гора също се построява от китайски компании. Всички тези планове имат значителен принос в подобряването на инфраструктурата и основаването на нови работни места в тези страни ", разяснява още Сю Сямин, зам.-директор на Института на морския път на коприната.

За своите 10 години Новият път на коприната минава и през своя максимален стрес тест - Коронавирус пандемията и войната в Украйна. А това свери часовниците и сподели какви биха могли да бъдат заплатите от една такава световна обязаност.

" По време на пандемията точно трансграничната електронната търговия и тези технологии предоставиха опция на доста хора да имат елементарен, бърз и на ниска цена достъп до разнообразни артикули от първа нужда ", споделя още икономистът.

" Когато пандемията избухна, всички се опасяваха и нямаха нито желанието, нито опцията да харчат време и пари за маркетинг и разгръщане на продажбите. В този стадий комерсиалните връзки сред и Китай и останалите страни бяха афектирани. Три години по-късно, мисля, че и китайският народ възвърна своята убеденост и връзките ни със страните по света, се задълбочават от ден на ден и повече. Мисля, че светът се нуждае от Китай и Китай се нуждае от света ", коментира Шъ Юн, притежател на компания производител на облекла и фешън аксесоари.

Балканският район се оказва един от основните за триумфа транспортни възли, а град Нинбо става основният  портал за взаимоотношенията сред Китай и страните от Централна и Източна Европа. Градът е значим стопански център освен за азиатската страна, само че през последните години и за целия свят.

" Град Нинбо има няколко значими особености. Първата е " ган ", пристанището, " чан ", индустриалното произвеждане, и " уън ", културата. Това прави града доста значим. 14 следващи години пристанището на Нинбо е най-голямото в света по тонаж. От позиция на брой контейнери четири следващи години се подрежда на трето място в света. Ако съпоставяме Нинбо с други значими международни мегаполиси с огромни пристанища, като Лондон, Ню Йорк, Амстердам, пристанището на Нинбо има по-голям размер на артикули. Той е и главен кулоар за експорт на артикули от цялостен Китай към света. Външнотърговският размер на Нинбо към този момент надвиши 1 трилион юана или към 300 милиарда $ ", споделя Сю Сямин.

Нинбо е ситуиран в средата на Китайското крайбрежие и е значим транспортен хъб към Тихия океан. Китайците го назовават " бинхай " или крайбрежен мегаполис. Градът е избиран шест пъти за примерен град на страната. Определян е и за един от най-чистите и зелени градове на Китай. Разпростира на близо 10 000 кв. км (9800) територия и близо 9000 (8300) акватория.

" Самото битие на това пристанище въздейства и на вида хора и манталитета на жителите на Нинбо. Типичният гражданин на града е доста отворен и инклузивен към света ", разяснява още икономистът.

Джоу Юе е един от младите бизнесмени в Китай, който основава личен бизнес. Работата му е тясйно обвързвана с концепциите на Новия път на копринара. Занимава се с туризъм, импорт на артикули от Балканите и отнлайн търговия.

" Утрото ми стартира със закуската на моята майка. След това карам щерка си на детска градина и жена ми на работа. След това и аз ходя на работа. Работя всеки ден. Често пътувам и в командировки. Затова времето вечер ми е най-скъпо. Тогава съм още веднъж със фамилията си. Имаме опция да отидем дружно до някой парк или да създадем нещо друго дружно. Живея в Нинбо. Това е един доста богат град в Китай и персонално за мен доста положително място за живот. Тук е бизнесът ми. Занимавам се с туризъм и търговия. Работата ми включва това да сътворявам сполучливи взаимоотношения сред Китай и страните от Централна и Източна Европа. Особено Сърбия и другите балкански страни ", споделя за себе си Джоу Юе.

" Китай е страна с голямо население и голяма консуматорска маса. Балканските страни са значими за нас. Исторически другари на Китай, с които бихме желали да имаме положителни връзки. Също по този начин самодейността " Един пояс – веднъж " е значима, тъй като тя има за цел и да построи едно световно общество със споделена орис . В същото време има още един проблем, който е може би даже по-голям. Търговският продан сред Китай и Европа е мощно дебалансиран. Ние изнасяме повече в сравнение с вкарваме. Това е проблем. Трябва да открием салдото. Затова в идващите 5 години, Китай има за цел да вкара артикули и услуги за 170 милиарда щатски $ от Централна и Източна Европа. В предишното, китайският народ мислеше доста повече за проблеми като това дали имаме задоволително храна, с цел да останем сити и задоволително облекла, с цел да не измръзнем. Днес страната ни сполучливо минава в една нова епоха, а обществото продължава да се развива. Науката и технологиите ще стават все по-важни за нас, тъй като развиването, на която и да е страна в действителност няма по какъв начин да не се опира до софтуерния напредък. Има нещо доста забавно за Китай. В 5000-годишната китайска история, Китай в никакъв случай не се е стремял да стане водач на света. В конфуцианско общество като Китай, завоевателска политика в никакъв случай не е била държавна политика. Имаме една остаряла приказва, " Ако ти си добре, аз съм добре, значи всички сме добре " , прибавя още младият бизнесмен

Европейските артикули, които разпространява и продава в Китай са главно от Сърбия. Следващата му цел е да откри партньорски връзки с България.

" В края на 2016 година по покана на мой клиент и другар си купих билет и отидох в Сърбия. За първи път посетих европейска страна. Нищо не знаех за Балканите. Нещото, които ми най-харесва в тази страна са хората. Всички са доста благи, топли и гостоприемни. Ние назоваваме сържите " Сайтие " - братя, сплотени в желязна връзка. Отворих туристическа организация в Сърбия. Чувствам Балканите с цялото си сърце и считам, че мога да бъда доста потребен за основаване на търговски и културен продан сред тези страни ", споделя предприемачът.

" Бил съм и в България, в София. Да пътувам и опознавам района е част от работата ми. В Китай най-популярния вид медия са по този начин наречените " дзъ мейти " или селф-медия. Споделяне на персонални прекарвания от първа ръка, а не от името на корпорацията. Аз пиша за всичко, което вкусвам, изпитвам и претърпявам на Балканите. В моето сърце България е страна известна с розите си. За мен тя е едно доста сантиментално място. Мисля, че връзките сред Китай и Балканите, и в частност България, ще стават все по-добри и по-дълбоки ", прибавя още той

Джоу споделя, че не би могъл да раздели работното си всекидневие от персоналния живот. Едното прелива в другото, само че в никакъв случай едното не е за сметка на другото.

" Мисля, че ние китайците отдаваме по-голямо значение на фамилията и на концепцията за семейство. Моето семейство е главната причина, заради която аз взех решение да основа своя компания. Те са моята най-голяма поддръжка и аз съм подготвен на всичко за тях. Родителите ми в никакъв случай не са ме питали какъв брой пари изкарваш и по какъв начин искаш да се развиеш. Те постоянно да са ме подкрепяли да върша това, което усещам. Бил съм в доста европейски страни. Ходил съм доста пъти и в домовете на мои европейски другари. И когато се замисля за техния живот и нашия, постоянно виждам разлики. Големи разлики. Според мен, хората от европейските страни обичат живота повече. Докато китайците обичат работата си повече. Това е истината. През последните 10 години, в действителност всеки един е здрава работа, доста здрава работа. За да могат да осъществят фантазиите си ", споделя Джоу Юе.

Мечтата на Джоу е сбъдната. Той към момента няма навършени 30 години, само че се гордее от обстоятелството, че всекивневно през терминалите на едно от най-големите пристанища в света, минава стока за онлайн магазина му.

" Пристанището обслужва над 200 корабни линии, свързващи град Нинбо с над 600 други пристанища в света.В момента на терен има над 85,000 хиляди контейнера цялостни със стока и още към 125,000 празни. Контейнерите непрекъснато се въртят – едни се разтоварват, а други пълнят ", казва Ху Юепън, заместител бизнес управител, пристанище Нинбо.

Пристанище Нинбо Чоушан има има дълга брегова линия, която се простира на 220 километра.Разполага с 13 пристанищни зони и над 200 дълбоководни кея.

" Основният ни експорт е на индустриални артикули. Голям дял са и потребителската елетроника, слънчевите панели и електрическите коли. Износът на облекла също е огромен ", прибавя още мениджърът на пристанището.

Пристанището е основен актив за китайската стопанска система. То е доказателство за бързото развиване и нововъведенията на Китай през последните десетилетия. Но и знак на визията и упоритостите на Китай за бъдещето.

 

Шъ Юн приключва един от най-престижните университети в Китай, в интервал, в който това е немислимо за 90% от китайските младежи. Днес е притежател на една от най-големите компании за произвеждане и логистика на облекло в Китай. Фокусът му е експорт. За 2022-ра година оборотът на бизнеса му доближава съвсем 5 млр. китайски юана или близо 700 млн. американски долари.

" Древният Път на коприната е един кулоар. Oтворен. С лице на открито, към света. А самата коприна, с изключение на знак на Китай е и един от най-търсените материали за направа на висококачествени облекла и фешън аксесоари от предишното до през днешния ден. Коприната не е била единствената изнасяна стока от Китай. В древността чаят и порцеланът са били също толкоз търсени и известни. В предишното, износът на облекла и текстил в Китай беше главно перо, едно от най-големите. Сега е по-ниско. Но, сегашният експорт на Китайски облекла в чужбина не може да бъде заместен от друга страна ", разказва Шъ Юн, притежател на компания производител на облекла и фешън аксесоари.

" Когато започнах да се занимавам с мода бях към момента млад, единствено на 29 години. Изпълнен с вяра и кураж.
Винаги съм се интересувал от мода, а компанията ми през днешния ден е насочена главно към експорт. Продуктите ни пътуват из целия свят и бих споделил, че сме тясно свързани с Новия път на коприната. За да е сполучлив бизнесът ми, най-важното нещо за мен е образованието на чиновниците. Средната възраст на мениджмънта в моята компания, а и на главният механически личен състав е под 35 години. Това е една огромна група от амбициозни и доста способни хора ", споделя още Шъ Юн.

Голяма част от работата в компанията на Шъ Юн автоматизирана.Той създава по този начин наречената цифрова " интелигентна " фабрика. През 2020 година влага над 20 милиона юана в основаването на 5G индустриален завод. Според него това е най-иновативната технология сега. В стилната промишленост това е единствената в света сходна фабрика. Тази технология помога на бизнеса му - усилва скоростта на производството с 20%,и облагата с над 15%.

" Автоматизираното произвеждане не е за плаха за хората. Те няма да изгубят работата си. Изкуствения разсъдък би трябвало да оказва помощ на хората.Най-голямото предизвикателство, с което сме се сблъсквали досега е точно по какъв начин да развием компанията си посредством развиването на чиновниците ни. Много е значимо да бъдем адаптивни и новаторски.
Ако би трябвало да направя съпоставяне сред фирмите в Китай и тези на Запад, разликите в полезностите не са огромни. Както при нас, по този начин и за западните компании е най-важна честността. Доверието е ключ към триумфа ", разяснява стилният колос.

" Първата причина Китай да е водеща комерсиална мощ е популацията. В Китай живеят 1.4 милиарда души. На второ място, Китай непрекъснато се развива. Особено през тези 40 години след отварянето на Китай. Стандарта на хората и темповете на развиване на технологиите също непрекъснато порастват. Формулата за моя успех е преди всичко постоянството. След това - човек би трябвало да е честен, да могат неговите клиенти и сътрудници да му се доверят. На трето място, би трябвало човек да умее да употребява добре гениите на своя екип. Любимият ми китайски писмен знак е " ай " - обич, любов. Обичам фамилията, околните ми. Обичам чиновниците в компанията ми. И несъмнено, обичам нашата страна ", споделя текстилният бизнесмен.

Историите на Шъ Юн и Джоу Юе показват в огромна степен " китайската фантазия ". Мост сред нея и " международната фантазия " съгласно китайците е самодейността " Един пояс - веднъж ". Общ блян на всички страни по протежението на маршрутите за бланс сред развиването на Китай и интернационалната общественост.

" Новият път на коприната ще улесни международните търговски мрежи. Независимо дали е Китай, или Америка, или Англия, софтуерният напредък е от значително значение за подобряването на тази световна мрежа.И по тази причина, макар че в този момент сме очевидци на тествания, невиждани от съвсем век, аз като един икономист съм изпълнен с вяра за бъдещото развиване на китайската стопанска система ", казва Сю Сямин, зам-директор на Института на морския път на коприната.

Успява ли Китай да запази традициите си в своята конкуренция с времето и какви културни съкровища крие град Нинбо? Следва продължение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР