Иво Данчев е български фотограф. Повече от 6 години Иво

...
Иво Данчев е български фотограф. Повече от 6 години Иво
Коментари Харесай

„bTV Разказва“: Из земята на кукерите

Иво Данчев е български фотограф. Повече от 6 години Иво пътува из България и документира благосъстоянието на локалните маскарадни традиции. Неговият план „ Между два свята – земята на кукерите “ обиколи света на страниците на списание National Geographic и е показван в две независими изложения в Париж и Тбилиси.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Преди 8 години напуснах София и отидох да пребивавам в Родопите. За мен това беше някакво свързване с корените. Моите корени са от Родопите и както се споделя камъкът си тежи на мястото и аз бях като камъкът, който е бил върнат на неговото място “, споделя Иво.

Снимка: btvnovinite.bg

За него фотографията е просто „ инструмент за изобразяване “, тъй като от напълно дребен рисува.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Може да се каже, че съм един бродяга с фотоапарат. Снимал съм стотици кукери. Стотици хора се включиха в плана. За мен това беше необикновено странствуване. Самият аз към този момент се усещам не като фотограф, а като кукерограф “, майтапи се той.

Снимка: btvnovinite.bg

Иво Данчев е изгубил татко си и бабите и дядовците си доста рано.

„ Когато аз поддържам връзка с татковци, с баби, с дядовци на мен ми е доста прелестно и доста прочувствено подобавам към тях и ги чувствам като моите лични баби и дядовци, които съм изгубил доста рано. Дядо Тодор беше толкоз сърдечен, че през цялото време по този начин ми донесе тъкмо това чувство за този дядо, който аз не съм имал, а също по този начин и за моя татко, защото моят татко също загуби гласа си, също не можеше да приказва дълго време, преди да го изгубя и да нещо ми подсети за моите лични родители “, споделя за себе си Иво.

В кукерите той вижда същинския българин, открива себе си и откровено им се възхищава.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Откриването на себе си не е еднократно събитие. Човек открива себе си доста пъти в живота си, на разнообразни места, в разнообразни моменти. Но да, мога да кажа, че в действителност откривам себе си в кукерите. Може би аз доста желая да бъда като тях. Аз откровено им се удивлявам. И по тази причина не преставам да ги фотографирам. Затова ходя по техните пътеки и ги диря “, споделя фотографът.

Гледайте целия епизод във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР