Шенген е едно съвсем малко селце в Люксембург с 670

...
Шенген е едно съвсем малко селце в Люксембург с 670
Коментари Харесай

„bTV Разказва“: Живот в Шенген

Шенген е едно напълно малко селце в Люксембург с 670 поданици. През него минава река Мозел и тъкмо в нея се пресичат трите граници – на Люксембург, Германия и Франция. Точна там през 1985 година на едно малко корабче се подписва Шенгенското съглашение.

От 31 март България е част от Шенгенското пространство по въздух и море.

Остават инспекциите за авиационна сигурност

„ Когато подписахме Шенгенското съглашение през 1985 година, никой не вярваше в триумфа му. Това беше нова концепция – да се разреши на хората да минават свободно през границите. Беше нещо изцяло ново, само че през 80-те години имаше нещо във въздуха. Свободата се усещаше във въздуха. Тогава Горбачов се опитваше да реформира Съветския съюз. Той не го реализира, само че резултатът от неговата политика беше, че всички някогашни комунистически страни на Изток получиха самостоятелност. Започна нова епоха за Европа. Същото беше и в Европейския съюз “, споделя Робърт Гьобълс, някогашен член на Еворпейския парламент и държавен секретар по въпросите на външните работи в Люксембург.

Той си спомня още, че в този интервал ръководителят на европейската Комисия – Жак Делор, прави доста опити за отваряне на пазарите.

„ Той сътвори така наречен вътрешен пазар, а ние започнахме процеса по премахването на граничния надзор. Факт е, че на срещата на върха във Фонтенбло̀ през 1984 година Франсоа Митеран се опита да стартира обща политика, само че Маргарет Тачър незабавно сподели „ не “. Това беше повода тримата министър-председатели на страните от Бенелюкс да се извърнат към Хелмут Кол и Франсоа Митеран, които бяха бранители, и в действителност водачите на концепцията „ за “ отварянето на границите, с цел да се опитат да създадат това единствено с пет страни. Това беше началото на Шенген “, споделя още Гьобълс.

Именно той предлага съглашението да бъде подписано в Шенген поради символичното географско разположение на селото.

Снимка: iStock

„ Изнесох къса тирада в този ден. Спомням си я добре. В края ѝ прибавих изречението, че това, което ще подпишем през днешния ден, ще остане в историята вечно като Договора от Шенген.  Всички се засмяха. Дори аз също. Но се оказа, че съм бил прав. Ние написахме история “, акцентира някогашният евродепутат.

Началото за свободно напредване на артикули и хора в Европа е положено през 1985 година от Германия, Франция и Бенелюкс

Улица в емблематичното село е кръстена на негово име – „ Робърт Гьобълс “.

Хенри Рупърт е притежател на винарска маза в с. Шенген, роден е в селото и е девето потомство производител на вино. Лозовите насаждения на негово семейство са на близо 220 декара и се простира върху три страни – Люксембург, Германия и Франция.

Гледайте кино лентата на Радиана Божикова на 7 април от 16 часа

„ Днес прекосяването на границите е толкоз елементарно, бих споделил и прелестно. Ако кажа на младежите през днешния ден, които са на по 20 или 25 години за граничните пунктове и инспекциите в предишното, те даже не могат да си го показват. Всеки ден към 200 000 души от Франция, Германия и Белгия идват, с цел да работят в Люксембург. Ние се нуждаем от тези хора, тъй като без тях в Люксембург бизнесът ни не може да провърви. Половината от чиновниците ми не са люксембургци и не живеят тук. Имаме няколко момчета от Германия, Франция, Полша, а даже и от България “, разяснява Рупърт.

Целия филм „ Живот в Шенген “ гледайте във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР