Всеки ден четем много, но най-вече статуси, туитове и новини.

...
Всеки ден четем много, но най-вече статуси, туитове и новини.
Коментари Харесай

5 добри причини да четем повече

Всеки ден четем доста, само че най-много статуси, туитове и вести. Помните ли по кое време последно четохте книга или даже публикация, по-дълга от две-три страници? Ако сте от хората, на които все не им остава време, може би в този момент е моментът да преразгледате графика си. Ето единствено някои от многочислените преимущества, които има всекидневното концентрирано четене.

1. Стимулира мозъка

Изследвания демонстрират, че в случай че човек поддържа мозъка си във форма, това може да забави и предотврати заболяването на Алцхаймер и други форми на деменция. Активният мозък по-трудно губи мощ. Също като мускулите и мозъкът се нуждае от извършения, с цел да бъде в съвършена форма. Четенето е най-достъпното от тях.

2. Намалява напрежението

Без значение какъв брой сте напрегнати на работа или в персоналните си връзки – каквито и проблеми да имате, забравяте за всичко, когато потънете в някоя забавна история. Добре написаният разказ ни придвижва в други светове, а една забавна публикация ангажира вниманието ни, оказва помощ ни да се задържим в сегашния миг и ни откъсва от тревожните мисли.

3. Източник на знания

Когато четем, в главата ни непрестанно постъпва нова информация. Никога не се знае по кое време тя ще ни потрябва. Ето малко храна за размисъл: в случай че в миналото попаднете в сурови условия, помнете, че даже и да загубите всичко – работата си, имуществото си, парите си, даже здравето – никой не може да ви отнеме познанията.

4. Обогатява речника

Това върви дружно с предходното – колкото повече четете, толкоз повече нови думи минават пред очите ви и последователно стават част от всекидневния ви речник. Умението да се изразявате добре оказва помощ във всяка специалност и покачва самоувереността ви. Доказано е, че хората, които приказват добре и имат знания в доста сфери, получават покачвания по-често и по-бързо.

5. Подобрява паметта

Рядко се замисляме какъв брой неща запомня човек, когато чете разказ – поредност от герои, техните истории, нюансите в държанието им, голям брой епизоди и микросюжети, които се преплитат по всевъзможни способи. Това е голямо количество информация, която мозъкът запомня изумително елементарно. Още по-удивително е по какъв начин това се отразява на физиологично равнище – с образуването на нови мемоари се образуват нови връзки сред невроните и се укрепват старите.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР