Всеки човек е поет, на теория. Можем случайно да подреждаме

...
Всеки човек е поет, на теория. Можем случайно да подреждаме
Коментари Харесай

Физик изчисли вероятността речта на Мелания Тръмп да не е плагиатствана

Всеки човек е стихотворец, на доктрина. Можем инцидентно да подреждаме думите, които ни идват на мозъка. Резултатът може да е шекспиров сонет или най-малко прочут откъс като „ да бъдеш или да не бъдеш… “

Вероятността това да се случи е напълно дребна, само че на доктрина не е изключено. С използването на малко математика може дори да се пресметна, какъв брой огромни са възможностите.

Робърт Рътлидж, физик от Университета Макгил в Монреал, е направил пресмятане каква е вероятността речта на Мелания Тръмп на партийния конгрес на републиканците в Кливланд ( Охайо ) да не плагиатствана. Какви са възможностите брачната половинка на претендента за президент от републиканците, милиардера Доналд Тръмп инцидентно да е подбрала съвсем същите думи като тези на Мишел Обама през 2008 година

За множеството наблюдаващи е кристално ясно, че приказваме за плагиатство. Но може ли да е просто глупава случайност? В последна сметка в двете речи се приказва по сходни тематики, може и сходни фрази да излизат на повърхността…

Рътлидж, който в действителност се интересува от неутронни звезди и черни дупки, е хванал двете речи и ги е разгледал доста в детайли. Така е разпознал 14 думи и групи думи, които двете дами са употребявали еднообразно и в същата поредност.

Те са:

„ values “, „ work hard “, „ for what you want in life “, „ word is your bond “, „ do what you say “, „ treat people with … respect “, „ pass … on to many generations “, „ Because we want our children “, „ in this nation “, „ to know “, „ the only limit “, „ your achievements “, „ your dreams “, „ willingness to work for them “

( “ценности ”, „ твърдоглав труд “, „ за нещата, които искаш в живота “, „ думите ни свързват “, „ да се отнасяме с хората с почитание “, „ да съобщи … доста потомство “, „ тъй като желаеме децата ни “, „ в тази нация “, „ да знаеш “, „ единственият предел “, „ вашите достижения “, „ вашите фантазии “, „ желанието да работи за тях “)

Вижте видеото, сравняващо речите на двете дами:

Тези 14 думи и групи думи могат да изскачат в съпоставими речи и сравними мотиви, написа Рътлидж на страницата си във Фейсбук. Тяхната приложимост не би трябвало наложително да води до извод за плагиатство.

Проблем с комбинацията

Физикът обаче се пита: какъв брой огромна е вероятността Мелания Тръмп да употребява формулировките в тъкмо същата поредност, както са използвани от Мишел Обама?

На това място в играта влиза комбинирането. Колко разновидността съществуват 14 думи и групи думи да бъдат подредени една след друга като е разрешено измежду тях да се вкарват и други думи?

Най-отпред съществуват 14 благоприятни условия, на позиция 2 са 13, след това 12 , 11, 10 и така нататък Ако желаете да изчислите тъкмо, би трябвало да ги умножите едно по друго и тогава става:

14*13*12*11* … *2*1

Математиците изписват тази задача за малко и по този начин „ 14! “ С формулата „ n! “ се показва броят на другите благоприятни условия и пермутации ( разбърквания ) на „ n “ разнообразни обекти.

Речта на Мелания Тръмп е едно на 14! = 87 178 291 200 вероятни подреждания на 14 – те формулировки. Следователно вероятността Мелания инцидентно да е подредила речта тъкмо в тази поредност, в която и Мишел Обама е към 1 към 87 милиарда – много дребна възможност.

Например на лотария шансът при изтегляне 6 от 49 да спечелиш шестица е хиляди пъти по-голям, споделя Рътлидж. Неговата доктрина не е напълно непоклатима, тъй като несъмнено не всяка от 14-те формулировки може да бъде сложена на всяко място, просто няма да съставлява естествена езикова структура. Калкулациите му обаче удостоверяват най-малкото, че вероятността за плагиатство е доста огромна.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР