Учени обявиха, че са получили най-голямото по размер доказателство на

...
Учени обявиха, че са получили най-голямото по размер доказателство на
Коментари Харесай

Математическо доказателство заема 200 терабайта


Учени оповестиха, че са получили най-голямото по мярка доказателство на теорема, оповестява Nature.

То е получено благодарение на суперкомпютъра Stampede в Тексаския университет и заема 200 терабайта, което е почти равно на всички цифровизирани текстове, съхранявани в този момент в Библиотеката на американския Конгрес.

Учените са подготвили компресирана версия на доказателството с размер единствено 68 гигабайта, което може да се смъкна и ревизира на елементарен компютър единствено за 30 000 часа.

Днес приемането благодарение на суперкомпютри на доказателства на математически теореми, които хората в никакъв случай не могат да ревизират ръчно, се среща все по-често, само че размер на доказателство от 200 терабайта по този начин или другояче наподобява необикновено. Миналият връх е била единствено 13 гигабайта.

Задачата, която е изисквала такова колосално доказателство, е известна като „ проблем на булевите Питагорови тройки “.

Тя се формулира по следния метод: може ли да се оцвети всяко цяло позитивно число в червен или наследник цвят по този начин, че да не остане нито една тройка цифри, удовлетворяващи равенството a 2 + b 2 = c 2 и оцветена в един цвят.

В публикация, оповестена на уеб страницата arXiv.org, учените оповестяват, че спазването на това условие е допустимо единствено за числата от 1 до 7824, след което то става неизпълнимо.

Работата на суперкомпютъра по инспекция на всички вероятни разновидности за оцветяване е лишила към два дни, по-късно решението било тествано с друга стратегия.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР