Новият изкуствен интелект ALPHA успя да победи професионален експерт в

...
Новият изкуствен интелект ALPHA успя да победи професионален експерт в
Коментари Харесай

Изкуствен интелект победи военни пилоти в симулация

Новият изкуствен интелект ALPHA съумя да победи професионален специалист в симулация на въздушен пердах. Програмата е създадена от учени в университета в Синсинати с изследователска цел, а основателите се надяват, че ще се окаже потребна и в действителни условия. Новината е оповестена на уеб страницата на университета.

ALPHA е бил тестван от полковника в оставка от Военновъздушни сили на Съединени американски щати Джин Лий, който има стабилен военен опит и е специалист по тактичност на въздушния пердах. Според разработчиците изкуственият разсъдък на програмата съставлява пробив в региона на системите за надзор, а работата му се основава на размитата логичност. Основната му цел е ръководството на „ вражеските самолети “ в симулациите на бойни полети.

Полковник Лий освен се оказал некадърен да победи програмата в симулацията на въздушно стълкновение, само че и „ умирал “ всякога, когато водел нескончаем пердах. По думите на военния специалист, той бил изумен от обстоятелството, че ALPHA всякога успявала да планува желанията му и незабавно да реагира с съответни контрадействия. Изкуственият разсъдък успявал всякога да избегне попаденията на снаряди и незабавно прекосявал от отбранителна към нападателна тактичност при нужда.

ALPHA съумяла да „ разбие “ и други специалисти, които се пробвали на симулатора против нея и побеждавала даже тогава, когато разработчиците съзнателно занижавали по електронен път характерностите на нейните самолети – скорост, акуратност на изстрелите и така нататък

Програмата е създадена от компанията Psibernetix Inc, учредена от приключилия Колежа по инженерни науки при Университета в Синсинати Ник Ърнест. В авиацията изкуственият разсъдък се употребява за проучвателен инструмент за проучване дейностите на пилотирани и безпилотни летателни средства в симулационна среда.

Създателите се надяват, че усъвършенствана версия на ALPHA може да взе участие в действителни бойни дейности с управление на безпилотни летателни апарати, съгласуване на дейностите на бойните водачи, управление на маневри за отбягване на противников ракети и разгадаване ходовете на врага.

Работата на ALPHA се основава на размита логичност, което съставлява направление в модерната математика, което учи „ хлабавите “ правила. Става дума да вземем за пример за размити и неразбираеми правосъдни решения, които които не почиват на законите на обичайна логичност, само че са близки и сходни на решенията, които хората най-често взимат.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР