Това е точката, в която бавната река се извива в

...
Това е точката, в която бавната река се извива в
Коментари Харесай

Нова математика обяснява произхода на хаоса

Това е точката, в която бавната река се извива в избухлив въртоп, или торнадото трансформира посоката си ненадейно, или стартира непредсказуемо взаимоотношение сред гравитационните привличания на три планети, близки една до друга. Това се назовава безпорядък.

Въпреки че множеството хора знаят инстинктивно по кое време следят безпорядък, към момента няма универсално математическо определение за това събитие. Новото определение, което са дали учени, е оповестено в списание Chaos. То ще помогне за предсказването на евентуалните благоприятни условия за проявление на безпорядък, споделя един от съавторите на обявата Браян Хънт (Brian Hunt), който е математик в Мерилендския университет.

Теория на хаоса

Математикът Анри Поанкаре пръв открива необузданите положения, пробвайки се да опише държанието на три небесна тела, намиращи се под едно гравитационно влияние. Движенията им били сложни за предсказание и Поанкаре нарекъл това непостоянно събитие „ безпорядък “. За разлика от изцяло инцидентното държание, тези системи въпреки всичко били детерминистични, което значи, че в случай че се знаят всички закони и сили, които са въздействали в предишното, то ще може да се предскаже и бъдещето им. (В контрастност на това, на субатомно равнище частиците са изначално неопределени, което значи, че няма никакъв метод да се предскаже бъдещото придвижване на дадена парченце.)

Учените не забелязвали господството на хаоса чак до 60-те години на предишния век, когато компютрите станали задоволително мощни, с цел да вземат решение немислими уравнения с големи цифри, споделя приложният физик от Мерилендския университет Едуард От (Edward Ott). Например в елементарни системи като махалото, компютрите могат да предсказват бъдещото държание, като знаят единствено няколко обстоятелството. Но при други системи нещата стават странни. Компютрите имат потребност от необикновено доста информация, с цел да изчислят единствено една прогноза за времето. Ето по тази причина дневните и седмичните прогнози нормално са правилни, само че месечните са по-скоро налучкване. Ако превъртите задоволително напред в бъдещето, няма да имате никакъв късмет да предскажете какво ще се случи с времето, добавя От.

Единственото предписание на хаоса

Хънт и От желали да решат казуса с предвиждането на хаоса. Разработили определение на хаоса, което наподобява лъжливо елементарно. Най-общо казано, това определение е основано на количество, сходно на ентропията – мярката, с която отбелязваме наклонността на Вселената да се насочва към хаос. Учените разбрали, че в случай че това число (наричат го експанзивна ентропия) е позитивно, то има възможност за появяването на безпорядък. Ако цифрата е равно на 0, то нещата няма да станат безредни.

Накратко, новият способ разрешава на откривателите бързо да виждат наклонността на нещата във Вселената да пропадат в бездната на непредсказуемостта. „ Можем да кажем, че има безпорядък, когато има експоненциален напредък на неопределеността “, споделя Хънт. „ Това може да се случи и в релативно елементарни системи, които до момента не бихме нарекли безредни. Опитваме се да идентифицираме съществуването на безпорядък, даже и с доста малко начална информация.Това да вземем за пример може да помогне за предвиждането на скрити турбулентни джобове в небето “, приключва Хънт.

Livescience

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР