Всеки четвърти излитащ полет от трите най-натоварени летища в България

...
Всеки четвърти излитащ полет от трите най-натоварени летища в България
Коментари Харесай

През юли всеки четвърти полет от България е излетял със закъснение

Всеки четвърти излитащ полет от трите най-натоварени летища в България закъснява. Това демонстрират резултатите от инспекцията на Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГДГВА), която ѝ беше предоставена от транспортния министър Росен Желязков в края на предишния месец. До нея се стигна, откакто от началото на годината зачестиха закъсненията на доста полети. Проверката целеше да се разбере дали се съблюдава европейското законодателство за обезщетяване и помощ на пасажерите от закъснели и анулирани полети.

От транспортното министерство прецизират, че са направени изключителни инспекции на летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив. Събрани са данните от всички полети през юли, а в инспекцията са взели участие два екипа, включващи инспектори и специалисти по правата на пасажерите.

София е водач по закъснели полети

Проверката демонстрира, че за летище " Пловдив " не са открити закъснения на излитащите самолети, които да надвишават 30 минути. Там не са открити и никакви нередности във връзка със съблюдаване на правата на пасажерите. Това обаче се дължало главно на дребното на брой полети – три пъти в седмицата.

 През юли 1145 полета от летище
© Надежда Чипева, Капитал

През юли 1145 полета от летище " София " са закъснели.

Столичното летище е водач по закъснения през юли. От общо 4797 изпълнени пътнически полета, в които попадат постоянните и чартърните, 28.8% не са изхвърчали в точния момент. 23.8% от закъсненията са в границите на до 1 час, 3.2% - от 1 до 2 часа, а 1.8 на 100 – над 2 часа. При забавяне от над два часа европейското законодателство планува обезщетение за всеки пасажер, като то зависи от дистанцията до крайната точка на полета.

През юли от летище " Варна " са изпълнени 1276 полета, като записаните закъснения над 2 часа на тръгване са 3.6% от всички полети. Забавяне от един до два часа е регистрирано при 7.13% от полетите, а сред половин и един час – при 8.3%.

За същия интервал от бургаското летище са изпълнени общо 2484 полета, като записаните закъснения над 2 часа на тръгване са 4.38% от всички полети. Между един и два часа са закъснели 6.72% от всички излитащи, а сред половин и един час – 9.94% от всички заминаващи.

 През 2011 година беше терминалът на летището в Пловдив беше напълно реновиран, само че броят на излитащите от там пътнически самолети се е свил до три на седмица.
© Цветелина Белутова, Капитал

През 2011 година беше терминалът на летището в Пловдив беше напълно реновиран, само че броят на излитащите от там пътнически самолети се е свил до три на седмица.

Така от общо 8557 полета от София, Варна и Бургас 2154 са закъснели, което прави 25% от всички полети.

Причините за закъсненията

" Сред главните аргументи за закъсненията на полети от и до проверяваните летища, в т. ч. по-продължителните закъснения, са ограничавания по трасето, свързани с потенциала на ръководство на въздушния трафик и неприятни метеорологични условия ", написа в отчета от инспекцията.

Сред другите аргументи за закъснения са закъснение на предишен полет, механически проблеми (установен недостатък, неочаквана щета на въздухоплавателно средство, закъсняло зареждане с гориво и т.н.), изчакване на трансферни пасажери, удар с птица, забавено товарене на багаж, закъснение заради инспекции за сигурност, късно даване на полетна документи и други

Подчертава се, че през предишното лято в Европа са регистрирани рекордни равнища на трафика и рекордни закъснения от над 18 млн. минути, което пък било " главният проблем на някои елементи от европейското въздушно пространство ". Най-големи закъснения в Европа са регистрирани в контролните центрове в Карлсруе, Марсилия, Реймс и Маастрихт, като всичко това оказвало резултат в цялата европейска въздушна мрежа.

 През предишното лято в Европа са регистрирани рекордни равнища на трафика и рекордни закъснения от над 18 млн. минути.
© Красимир Юскеселиев

През предишното лято в Европа са регистрирани рекордни равнища на трафика и рекордни закъснения от над 18 млн. минути.

Очакванията са през идващите години въздушният трафик да се усили с към 3.5% и поради това Управителният орган на европейската въздушна мрежа към този момент предприе ограничения за намаляването на закъсненията, акцентират от транспортното министерство. От края на април се изместват потоците въздушно придвижване от въздушното пространство на най-натоварените контролни центрове, с цел да се понижат закъсненията на европейско равнище.

Справя ли се личният състав на летищата

Проверката е открила, че чиновниците на всички наземни оператори на българските летища, обслужващи самолетните компании според подписани с тях контракти, " са посочили високо равнище на познаване на процедурите и дейностите, които следва да се извършат от тяхна страна при пораждане на огромно забавяне на полет ".

Проблемите на самолетните компании и летищата

От транспортното министерство акцентират, че все още на правенето на отчета не е постъпила полетната информация от 10 български и 19 непознати самолетни компании, заради което събирането и обработването на данните ще продължи. От събраните данни от български самолетни компании е открито, че не всички са разгласили на своите уеб сайтове информация за правата на пасажерите. Нито една от тях пък не е приложила към отговора си до въздухоплавателната организация вътрешните си правила за обслужване на пасажерите при нерегулярност на полетите.

 Служителите на всички наземни оператори на българските летища, обслужващи самолетните компании според подписани с тях контракти,
© Цветелина Белутова, Капитал

Служителите на всички наземни оператори на българските летища, обслужващи самолетните компании според подписани с тях контракти, " са посочили високо равнище на познаване на процедурите и дейностите, които следва да се извършат от тяхна страна при пораждане на огромно забавяне на полет ".

Проверките откриват, че като цяло на гишетата за регистрация и в салоните на летищата има налична информация, насочваща пасажерите по какъв начин могат да се срещнат с техните права. Въпреки това, като се изключи летище " Пловдив ", визуализацията не е задоволителна и брошурите не са свободно налични на повече места в публичните зони на летищата.

Не на всички гишета за регистрация са сложени на очевидно и налично място за пасажерите ясно и четливо известие, съдържащо правата на пасажерите при анулиран или просрочен полет.

" Това е повтарящо се нарушаване, по отношение на което ще бъдат предписани коригиращи ограничения за отстраняването му ", акцентират от министерството.

Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " ще продължи да упражнява следващ надзор върху въздушните и наземните оператори за осъществяване на европейското законодателство и съблюдаване на правата на пасажерите, приключва известието от транспортното министерство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР