Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина,

...
Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина,
Коментари Харесай

Всеки четвърти българин искал в чужбина

Всеки четвърти българин е имал желание да живее в чужбина, гласи изследване на " Тренд ".

Според 22% от интервюираните техен познат/роднина се е върнал от чужбина с желание да живее непрекъснато в България. 31% показват, че българите, живеещи в чужбина, са по-щастливи от живеещите от България, до момента в който 44% са на обратното мнение.

Проучването демонстрира две значими трендове. Едната е, че финансовата поддръжка на хората в чужбина задържа в България най-вече по-младите, които другояче биха отпътували за чужбина. За възрастните хора тази финансова помощ е изключително скъпа. Тук идва и един от огромните и травматични психически резултати на българската емиграция - да гледат възрастни хора в чужбина, а не личните си родители.

Второто нещо, което демонстрира изследването, е престижът на чужбина. Престижно е да се работи в чужбина, да се учи в чужбина, да се пътува. Животът в чужбина, образованието в чужбина се приема за някаква сигурна гаранция за по-добро бъдеще, в което постоянно се възпитават децата и е част от втората психическа рамка.

27% от имащите родственици в чужбина показват, че получават финансова помощ от тях. 70% показват, че не получават. Хората на възраст 60-69 година и 70+ в най-големи дялове показват, че получават такава финансова помощ от близки/ родственици в чужбина.

80% от хората, които получават такава финансова помощ показват, че не могат да се оправят без нея. Само 14% показват, че могат да се оправят и без тази финансова поддръжка.

Една трета от хората, които получават финансова помощ от близки/ родственици, показват, че биха отпътували в чужбина, в случай че не получават тази поддръжка. Това важи в максимален дял при най-младите. 54% от българите показват, че не биха отпътували.

24% от българите показват, че са имали желание да живеят в чужбина, а 70% не споделят такова желание. Сред главните аргументите да не заминат се акцентират семейството/ близки/ родини/ родители - 27%. 13% показват, че имат хубава работа и добра реализация, а 8% поради дребни деца/ внуци.

Сред изброените аргументи са също възрастни родственици, обич към България, предпочитание за развиване в България, страхът от незнайното, по-спокоен живот в България и т.н.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР