Все повече възрастни германци се преселват в България - и

...
Все повече възрастни германци се преселват в България - и
Коментари Харесай

Все повече възрастни германци се преселват да живеят в България

Все повече възрастни германци се преселват в България - и харчат там пенсиите си. Изгодно за страни като България, тъй като по този начин европейски пари се насочват към по-бедните страни на континента, написа немският " Ди Цайт ". 

Клиентът в месарницата на малко черноморско градче в България наподобява от главата до петите като немец. Сочи към една от тавите и ясно артикулира думата " котлети ". " С кокал или без кокал? ", пита продавачката. Тук германецът (да го назовем Гюнтер) към този момент е беззащитен, та се постанова да му помогне преводач. Оказва се, че живее към този момент от две години в едно село на няколко километра във вътрешността. Купили си къща дружно с жена си, също пенсионерка. И се усещат доста добре. Ще се върне ли в миналото в родния си Карлсруе? - питаме го. " Германия? Никога повече. Тук е отлично, прелестен климат, вкусна храна, на ниска цена. " Така звучат претекстовете и на други немски пенсионери, заселили се край Черно море в България, написа " Дойче веле ". 

Стотици хиляди получатели на немски пенсии постъпват като тях: търсят " крайна дестинация ", където да живеят на добър климат и ниски цени. Един от тях е Андреас Йолер, който също си търси такава дестинация и мисли в това число и за България. В немския седмичник " Ди Цайт " той апропо написа:

Стотици хиляди немски пенсионери живеят в чужбина

" Около 260 000 германци харчат пенсиите си отвън Германия - това демонстрира последната статистика на Службата за пенсионно обезпечаване. В това число не влизат тези, които са пристигнали в страната като трудови мигранти и се връщат в родината, с цел да прекарат там залеза на живота си. Дали моето семейство скоро ще влезе в тази статистика? Повечето хора, които вземат решение да подхващат сходна стъпка, гледат да сведат до най-малко рисковете, които крие един подобен проект. В Австрия да вземем за пример са се заселили 28 000 немски пенсионери, в Швейцария - 26 000. Именно тези две дестинации оглавяват листата на страните, желани от немските пенсионери в чужбина. Освен всичко друго, там приказват немски, а думата " шницел " е изписана без правописни неточности в ресторантското меню ", написа създателят на " Ди Цайт ".

Гюнтер би добавил, че и котлетите в месарницата са езиково по-лесно налични. Но както Гюнтер, по този начин и създателят на " Ди Цайт " имат различен, по-голям претекст за търсене на ново пенсионерско пристанище:

" Налага ни се да изберем някоя по-бедна страна, с цел да можем да запазим избран стандарт на живот. Страна, където нашите спестявания за годините, в които вероятно ще имаме потребност от професионални грижи, няма да се стопят напълно. Европейското решение да се изплащат цялостни пенсии, без значение в коя европейска страна живееш, е доста преференциално и за едната, и за другата страна. Така европейски пари се насочват към по-бедните страни на континента, където подкрепят стопанската система и построяването на инфраструктурата. А на нас, пенсионерите, ни се разрешава повече еластичност на старини - с цел да изкараме още няколко хубави години ", написа създателят на " Ди Цайт " и прибавя: " Можем ли да си представим да се заселим в някой " пенсионерски парадайс " в Испания? Или пък в България? Там, където има Лидл и Кауфланд, където в кафенето ще срещнеш немски мигранти, които разискват обичаната си тематика: по какъв начин тук, за разлика от Германия, нищо не действа както би трябвало... ".

Броят на германците в България занапред ще пораства

Тези наблюдения на Андреас Йолер изцяло се удостоверяват от един негов съотечественик, който ще назовем Дитер. Той се грижи точно за това в България нещата да действат както би трябвало. Дитер също живее в българско село покрай северното черноморско крайбрежие. Къщата му е чиста и подредена, а в плевнята е отворил същинска немска работилница - с всички нужни принадлежности и принадлежности, докарани от родината му. Дитер ремонтира и поправя всичко допустимо - и хората от покрайнината го обичат. Разплащането неведнъж е натурално, само че Дитер и брачната половинка му нямат нищо срещу: немските пенсии им стигат в България. А като тях са още хиляди немски пенсионери. И броят им занапред ще пораства.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР