Все повече турци страдат от . Който може да спести

...
Все повече турци страдат от . Който може да спести
Коментари Харесай

Крахът на лирата вкара в бедност 18 млн. души в Турция

Все повече турци страдат от. Който може да спести по нещо, гледа да го обърне в злато или твърда валута. Бензинът, храните, пътуванията – всичко нараства. От какво се опасяват хората, споделя.

Стоките от първа нужда нарастват и това се усеща от всички. Официално годишната инфлация при питателните артикули през май беше от 17,5% – с към % повече от общата, се споделя в репортаж на " Нойе Цюрхер Цайтунг " от Истанбул. Авторът Фолкер Пабст разяснява, че при започване на предходната година един $ се е разменял против по-малко от 6 турски лири, а в този момент – против 8,70 лири.

" Бензинът и торовете нарастват постоянно, когато се вдигне курсът на $. Затова и земеделците продават по-скъпо продукцията си ", показва един продавач на плодове и зеленчуци на пазара в централния истанбулски квартал " Фатих ".
Месото стана разкош
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цените на храните в Турция излетяха в космоса, страната е ск...

Продавач в месарница добавя, че месото се е трансформирало в разкош за доста хора и споделя, че предходната година е получавал доставки на месо по 3 пъти седмично от кланицата, а в този момент му е задоволителна единствено по една доставка, тъй като продава доста по-малко.

Когато преди две години имаше сходен скок на цените в Турция, президентът. Особено хората от по-бедните обществени пластове в турското общество усещат повишаването доста тежко и са принудени да си вършат сметка за всяка лира. Те дават по към 1/3 от приходите си единствено за хранителни артикули.



 {{ otherArticle[0].article.title }}
Само допреди години турската лира беше извънредно постоянна. Турция в този момент се оправя по-добре от различен...

В началото на тази година минималната работна заплата в Турция беше вдигната с 21,6% и сега е 2826 лири. В огромните градове обаче тези пари не стигат за нищо. Синдикатът Türk-Is дефинира прага на бедността за 4-членно семейство на 8197 лири. Ако се вземат като база интернационалните критерии, излиза, че съвсем 18 милиона турци живеят в беднотия, разяснява " Нойе Цюрхер Цайтунг " и напомня, че още преди пандемията страната е изпитвала огромни стопански компликации.

Изданието цитира Мерием Мерич, която има дребен завод за платове. " Останат ли ми малко пари,. Предпочитам го, пред това да закупувам долари ", споделя тя. В момента един грам турско злато коства към 500 лири. Много хора обаче влагат и в твърда валута. През юни общите спестявания на турските жители в непозната валута са надвишавали тези в турски лири. А даже и при високата рента от 18%, с които се олихвяват влоговете, те биват изцяло " изяждани " от инфлацията.
Рисковият фактор – политиката на Ердоган



Сегашните проблеми на стопанската система и непоследователната политика на президента Ердоган носят голям риск за турските жители, които се притесняват от ново обезценяване на парите им. В тази връзка ARD напомня на уеб страницата си, че турският президент от много време е съперник на високите лихви като средство за битка с инфлацията. През последните две години той смени цели трима шефове на Централната банка. Но всякога това довеждаше до и до нов скок на инфлацията.

В началото на юни доближи равнища до близо 15%, което беше най-високата ѝ стойност от края на 2019 година до момента, показва по същата тематика изданието Business Insider. За съпоставяне: в еврозоната инфлацията при започване на тази година беше 1%. Обезценяването на приходите и спестяванията се отразява най-много на цените на питателните артикули, като най-осезаемо са поскъпнали зеленчуците, плодовете, яйцата, олиото и прясното мляко.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР